12 Aralık 2008 Cuma

HAMİLELİK GÜNLÜĞÜ-DR. A. CHRISTINE HARRIS-ACIBADEM İSİMLİ KİTAPTAN ALINMIŞTIR.

GÜN GÜN SAĞLIKLI VE MUTLU HAMİLELİK



GELİŞİM GÜNEŞ TAKVİMİNE GÖRE DEĞİL, AY TAKVİMİNE GÖRE ÖLÇÜLÜR. HER AY AYI HER BİRİ YEDİ GÜNLÜK DÖRT HAFTAYA BÖLÜNEN 28 GÜNDEN OLUŞUR.

BİRİNCİ DÖRT HAFTA



BU AY YAPILACAKLAR


Besleyici gıdalardan yana zengin, dengeli beslenin ve bol sıvı alın; küçük ve sık öğünler, araları uzun tutulan daha büyük öğünlerden iyidir.


Bol miktarda kalsiyum, protein, folik asit, demir; A, B- kompleks, C,D,E, ve K vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, bakır ve çinko aldığınızdan emin olun.


Midenizi bulandıran kokulardan ve hazımsızlık, mide ekşimesi, şişkinlik yapıcı ve rahatsız edici yiyeceklerden uzak durun.


Kalbe dost yağları seçin ve diğer yağlarla tatlıları kısıtlayın.


Güvenli gda saklama ve hazırlama önerilerini uygulayın.


Bitkisel tedavi ve ilaçlardan uzak durun.


Alkollü içki (bira ve şarap bile olsa ) ve sigara içmeyin, kafeini kısıtlayın.


Doktorunuzun tavsiyelerine uygun olarak ılımlı egzersiz yapın.


İhtiyacınız olduğunu hissettiğiniz hersefer idrara çıkın ve mesanenizi tamamen boşaltın.


Duygusal değişiklikler ve dişetlerinizde ağrılar olabilir.


Mide bulantısını ve rahatsızlığını doğal ve ilaç özelliğine sahip olmayan çarelerle kontrol altına alın.


Bir doktor seçin; vajinal kanama, adet dönemindekine benzer kramplar yada karnınızın alt kısmında ağrı olursa mutlaka doktorunuzla temasa geçin.


*Trimester: Hamilelik üç ana döneme ( trimester ) ayrılır.Birinci tremester tıp hesabına göre gebeliğin ilk onüç haftalık dönemine denir. 14 ile 26. haftalar arasına ikinci trimester denir.Üçüncü trimester ise 27. haftadan 40. haftaya kadar sürer.


1. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE 3. HAFTA


1. GÜN TARİH: 265 GÜN KALDI


Bugün yumurta hücreniz ile eşinizin sperminin birleşmesinden tek hücreli bir organizma meydana gelir.İlerleyen aylarda kızınız yada oğlunuz zigot adı verilen gözle görülmesi hayli zor bu tek hücreden gelişecektir. Bu başlangıca hamile kalmak yada döllenmek denir.


Geriye dönüp baktığınızda bu tarihi hatırlıyormusunuz? Bazı kadınlar yumurtladıkları zamanı anlayabilir.( Her iki durumda normaldir. ) .Spermin yola çıkmasından follop tüpünde bulunan yumurtaya ulaşması yaklaşık 12 saat alır. Yüzlerce sperm yumurtaya yönelir, ama sadece bir tanesi yumurtanın dış yüzeyinden içeri girer. Bu döllenme süreci ilgili hücrelerin olağanüstü faaliyetine sahne olsada, tıpkı hücrelerinizdeki başka bir faaliyetin yada kırmızı kan hücrelerinin rutin üretiminin farkında olmadığınız gibi, döllenme sürecinin de farkında olmazsınız.


Bilginiz olsun: Sperm gerkli olan uzun yolculuk süresi nedeni ile döllenme dönemi, yumurtlamadan önceki beş gün ile yumurtlama arasındaki zamana yayılır.


Bunu biliyormuydunuz? Her zigot genetik olarak benzersizdir.Tek yumurta ikizlerinde bile.


2. GÜN TARİH: 264 GÜN KALDI


Bugün ilk hücre bölünmesi olur. Sizin yumurta hücrenizle eşinizin sperminin oluşturduğu o tek hücreden iki hücreli bir kürecik oluşur. Bu hücre küreciği follop tüpünde serbestçe hareket eder, tüpün içini döşeyen küçük tüylerin ( cilia ) hareketleri ve yerçekimi nedeniyle oradan oraya gider.


Şimdi, önce bağışıklık baskılayıcı bir protein olan erken hamilelik faktörü EHF üretilir. EHF olmassa bedeniniz , gelişmekte olan bebeği ( bakteri, virüs ) gibi bir yabancı madde sanıp saldırır.EHF olduğunda bebeğiniz risklerden uzak gelişmeye devam edebilir.


ÖNEMLİ Hamileliğin sonuçlarını etkileyen tüm faktörler içinde en önemli ve değiştirilmesi en kolay olanı beslenmedir. Yeterli kalorinin alındığı besleyici bir diyet doğrudan sizin sağlığınız , bebeğinizin gelişimi ve bebeğinizi gelecekteki sağlığı için fayda sağlar. E önemli besin maddeleri, protein, kalsiyum, folik asit, demir, çinko, A vitamini, B vitamineri, ve eser elementlerle doğal gıdalarda bulunan fitokimyasallardır. Birinci çocuğu iki yaşından küçük kadınların vücutlarındaki demir deposunu takviye etmeleri gerekebilir. Bir yaşını aşmış çocuğunu emzirmeye devam eden kadınlar beslenmeye özel önem göstermelidirler.


3. GÜN TARİH: 263 GÜN KALDI


Son yirmidört saat içinde birbirinin eşi iki hücrede üç yada dört hücre bölünmesi daha oldu. Birbirine sıkı sıkıya bağlı katı bir küre şeklinde iki hücre dört, dört hücre sekiz, sekiz hücre onaltı hücre oldu.Başlangıçtaki hücre daha küçük birimlere bölündüğü için, bebeğin toplam büyüklüğünde bir artış olsa bile, bu artış henüz çok azdır.


Bebeğinizin hücreleri artık, sizin ürettiğiniz yumurtada depolanmış olan besin maddelerinden faydalanarak üretilir.


Gıdalar hakkında


Besin desteklerinde ve zenginleştirilmiş gıdalarda bulunan folatın sentetik şekli olan folik asit, gıdalarda bulunan doğal şekline göre aslında daha iyi emilir. Halen Amerika'da tüm rafine tahıl ürünleri ( kahvaltı gevrekleri, makarna, yulaf ezmesi, un , çörekler, mısır unu ve pirinç ) folik asitle zenginleştiriliyor. Bebeğin omirilik ve beyin gelişimini desteklemek amacıyla kadınlara hamilelikleri boyunca günde 600 mcg folik asit almaları önerilir. Hamilelik döneminde sigara içilmesi hem folik asit hemde C vitamini ihtiyacını arttırır.


4. GÜN TARİH: 262 GÜN KALDI


On altı hücreden oluşan katı kürecik follop tüpünün ucuna ulaşır. Yakında, rahmi kaplayan ve yüksek miktarda yağ ve şeker içeren dokunun salgıları ile bir miktar beslenmeye başlayacaktır. Bunun sonunda hücre küreciği yuvalanmaya hazırlık kapsamında bu salgıyı yapışkan hale getiren bikarbonat salgılar.


Kısa bir zaman önce döllenmiş yumurta olan hücre küreciği hala gözle görülemiyecek kadar küçüktür, ama bugün yada yarın rahminize girecektir.


Bilginiz olsun: Proteinler bebeğin dokularının yapımı için gerekli olan amino asitleri içerir. Günlük önerilen protein miktarı 60 gramdır. Aşırı protein tüketiminin sağlığa bir yararı yoktur. Fitokimyasallar, aromalı otlar, baharatlar, tahıllar, bakliyat ve sebzeler gibi bitkisel kaynaklı gdalarda bulunan biyolojik bakımdan aktif maddelerdir. Fitokimyasallar için önerilen bir günlük tüketim miktarı yoktur. Bu maddelerin hamile olsun olmasın, bütün adınların sağlıklı olmasına yardımcı olması potansiyeli tartışmasızdır. Besin destekleri yada zenginleştirilmiş gıdalar yerine doğal gıdalar, özellikle meyve, sebze, bakliyat ve tam tahıllar en güvenli kaynaklardır.


5. GÜN TARİH : 261 GÜN KALDI


Hücre küreciğinde önemli bir değişiklik meydana gelir. Hücreler tarafından salınan sıvı, hücre küreciğinin merkezine geçer ve hücreleri iki gruba böler. Dşarıda kalan grup gebeliği destekler, embriyonik disk adı verilen içeride kalan grup ise bebeği oluşturur. Ortasında boşluk olan hücre kürecğine blastokist denir. salgıladığı EHF nedeniyle daha bebeğin farkında değildir.


Bunu biliyormuydunuz? Vucut hamilelik sırasında eskisine göre daha fazla demir emer.Adet kanaması ile dışarı atılan demir artık vücutta kalmaktadır. C vitamini ve bakır ilk trimester döneminde önerilen günde 30 mg demirin emilimini arttırır. Demir, sağlam kemik ve dişler oluşmasına yardım eder.


6. GÜN TARİH: 260 GÜN KALDI


Eğer hücre küreciğini iki hücre gurubuna ayıran sıvı , hücre küreciğinin merkezine hala geçmediyse bugün geçecektir.Sıvıyla dolu hücre küreciği rahminizin yapışkan yüzeyinde durur. Hücre küreciğinde şimdi yüzlerce hücre vardır. Bunlardan bazıları küreciğin içinde bir tümsek oluşturmak için bir araya toplanır.Hücre küreciği rahminizin yüzeyinde durduğunda, yuvalanma süreci başlar. Yuvalanma sırasında teması gerçekleştiren dıştaki hücreler rahim yüzeyindeki hücrelerle birleşir. Yuvalanma hücre küreciğini korur ve sizin kanınızdan hücre küreciğine oksijen ve besin maddeleri akışını sağlar.


Bunu biliyormuydunuz? Hamileliğin bazı erken işaretleri arasında memelerin yada meme başlarının karıncalanması yada hassaslaşması , bulantı, aşırı yorgunluk, adet görmemek yada sık vajinal lekelenme yer alır. Eğer önceki bebeğininizi hala emziriyorsanız yada emzirmeyi yeni kestiyseniz göğüsteki değişiklikleri saptamak güç olabilir.


Gıdalar hakkında Gıdaların işlemden geçirilmesi içerdikleri besin değerini yok eder. Taze gıdaların donmuş gıdalara, donmuş gıdalarında konserve gıdalara göre besin değeri daha yüksektir. Tüm pişmiş sebzelerde besin değerini muhafaza etmek istiyorsanız, buharda, ızgarada pişirin.


7. GÜN TARİH: 259 GÜN KALDI


Yuvalanma devam eder. Rahme yapışan hücre küreciği 0.1 mm. dir. Şu imla işaretinin (:) kapladığı yere bu küreciklerden on tane sığar.


Yuvalanma sırasında hücre küreciği rahim yüzeyindeki bazı dokuları yerinden ederek orada kendine yer açar. Bunun sonucu hafif bir kan lekesi olabilir.Bu lekelenmeyi hafif bir adet kanaması sanmayın. Bulantınız olduğunda çay, kahve, su ve naranciye suyundan uzak durun.


Gıdalar hakkında Hamilelik boyunca tüketilecek beş harika şey vardır. Portakal suyu, yoğurt, brokoli, baklagiller ( kuru fasuye, mercimek gibi ) ve incir.Taze yada kuru incirde çoğu sebzeve meyveye göre daha fazla lif, muzdakinden daha fazla potasyum ve bol miktarda kalsiyum ve demir bulunur.


Bunları biliyormuydunuz? Bir bebeğin meydana getirilmesi, bir binanın meydana getirilmesine benzer- çerçeve ayrıntıdan önce gelir.


2. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE 4. HAFTA



8. GÜN TARİH: 258 GÜN KALDI


Yuvalanma alanındaki hücreler yoğun bir şekilde emplantasyonu kolaylaştıran enzimler salgılar. Bir doku katmanı, vili adı verilen kök benzeri yapılar oluşturarak hücre küreciğini rahme demirler. Yuvalanma tamamlandığında gelişmekte olan bebek embriyo adını alır. Bu yunanca içinde büyümek anlamına gelen en ve bruein sözcüklerinden gelir.


Tebrikler! Siz sonunda gelişmekte olan bebeğinizle buluştunuz. Birbirinize sıkı sıkıya bağlandınız ve bedeniniz bebeğinizin gelişimini desteklemek için seferber olmuştur. Daha farkında değilsiniz ama siz 1 haftadır hamilesiniz!


Bunu biliyor muydunuz? Ebriyonik bebek kendi çevresini yaratmakta rol oynayan kendi kendine yeterli bir birimdir. Örneğin, hassas dokuları sürekli sıvılarla yıkanmalıdır, yoksa kurur ve ezilir. Bedeniniz bu ihtiyacın farkındadır. Embriyo oluşmadan önce bazı hücreler şeffaf bir baloncuk yapmak için bir araya gelir. Annenin dokularından bu baloncuğa sıvı sızar ve baloncuk amniyotik sıvı içeren amniyotik keseye dönüşür. ( Amnion kelimesi küçük kuzu anlamına gelen bir sözcükten gelir.)


9. GÜN TARİH : 257 GÜN KALDI


Şimdiye kadar embriyo rahim yüzeyinin içine gömülmüştür. Amniyotik kese ( sızdırmayan sıvı torbası ) ve amniyotik kavite ( amniyotik kese, amniyotik sıvı ve gelişmekte olan bebeği kapsayan rahim içindeki bölge ) oluşmaya başlar. York kesesi ( bebeğin sindirim sistemini oluşturacaktır. ) ve göbek kordonunun ilk şekli belirmeye başlar. Amniyotik kese, amniyotik kavite ve yolk kesesi başlangıç oluşumlarını tamamlamak için 6 güne daha ihtiyaç duyar.


Yuvalanma alanında hem sizin hemde bebeğinizin katkısıyla oluşan bir dokudan plesanta oluşur. Rahmin iç damarında çok sayıda spiral damar, anneden plesantaya nüfus eder ve vili adı verilen kök yapıların arasına girer. Sizin kanınızla bebeğinizin kanı arasındaki ana alışveriş bu vili duvarları arasından gerçekleşir.


Bilginiz olsun: Yolkun kendisi değil, kesesi sıvı içerir. Yolk kesesi ilk kan damarlarının oluşmasına yardım eder ve bebeğin dokularını oluşturan embriyonik diskteki hücrelere besin taşınmasında rol oynar.


Bunu biliyor muydunuz? Prenatal gelişim, örgütlülük ve karmaşıklık açılarından hayranlık uyandırır. İnanılmaz bir şekilde ilk önce bebeğinizin omiriliği ve ağzı yerine oturur ve gelişim bunların etrafında devam eder.


Bebek, Tanrı'nın hayatın devam etmesi gerektiği düşüncesidir.


CARL SANDBURG



10. GÜN TARİH: 256 GÜN KALDI


Emplantasyon artık tamamlanmıştır ve plesanta işlev görmeye başlar. Embriyonik bebeğiniz hızla büyür. Amniyotik kese, amniyotik kavite, primitif göbek kordonu ve yolk kesesi gelişmeye devam eder.


İyi sağlık alışkanlıkları hiç şimdi olduğu kadar önemli olmamıştı. Zaten dengeli öğünler yiyen, alkol ve uyuşturucu kullanmayan biriyseniz aynı yolda devam edin. Kendinize daha iyi bakmak için bahane arayanlardansanız , bu bahane bebeğiniz olsun. Gebeliğin herhangi bir evresindeki olumlu bir değişiklik hem size hemde bebeğinize doğrudan yarar sağlar.


Gıdalar hakkında B12 vitamini ve folik asit hızlı hücre gelişimini desteklemek için gereklidir. B12 vitamini folik asidin yeni hücreler üretmesine yardım eder. Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri yada hazır tahıllı kahvaltılıklar tüketen kadınlar gebelik döneminde ihtiyaç duydukları tüm B12 vitaminini bu gıdalardan alırlar.Bunları tüketmeyen kadınların besin desteği alması gerekebilir.


Bunu biliyormuydunuz? B12 vitamini hariç, pek çok vitamin bedebde ancak düşük miktarda depolanır.B12 vitamini hariç, pek çok vitamin bedende ancak düşük miktarlarda depolanır. B12 vitamini beyin ve ana organların işlevleri için o kadar önemlidir ki beden vitamin alımı durduktan sonra bir yıl yada daha uzun süre yetecek kadar B12 vitamini depolayabilir.


Bilginiz olsun Yuvalanma alanındaki hücreler gebelikte önemli rol oynayan bir hormon olan hCG salgılar.En hassas gebelik testleri hCG'nin oluştuğunu bugün, 10. günde tespit edebilir.


11. GÜN TARİH: 255 GÜN KALDI


Hücre kitlesinin içinde , ortası boş küreciği iki kovuğa bölen bir zar oluşur- bu oyukların biri, içinde bebeğin bağırsaklarının oluşacağı yolk kesesi diğeride bebeğin kendisidir. Yakında hücrelerin bir kısmı ayrılacak ve amniyon adı verilen ve yolk kesesi ile bebeği çevreleyen ince bir zar oluşturacaklardır.


Bedeninizdeki hormon seviyesi hamilelikte çok yükselir.Kadınların % 50 il 90 'larının bünyelerinde, gebeliğe destek veren hormonlardaki (ostrojen, progestoron, ve hCG ) artışa ve karbonhidrat metabolizmasındaki değişikliklere alışırken mide bulantıları olur. Çoğu zaman mide bulantısını keskin kokular, özelliklede yemek kokuları tetikler. Hava akımı sağlamak için bir cam açın yada vantilatör çalıştırın.


Bilginiz olsun Bulantılara sabah bulantıları adı verilmesinin nedeni genellikle sabah kalktıktan hemen sonra görülmesidir. Tuzlu kraker atıştırmak ve sonra yataktan yavaşça kalkmak kimi zaman işe yarayabilir. Bulantılarla ilgili iyi haber, genellikle ( hCG seviyesinin zirveye ulaştığı ) üçüncü ayın sonundan itibaren ve dördüncü ayda önemli ölçüde azalmasıdır. Kötü haber ise gebelik sabah bulantılarının günün yada gecenin herhangi bir saatinde meydane gelebilmesidir. Genelde gebeliğe bağlı bulantıların tedavisinde B6 vitamini kullanılır ve semptomlar genellikle birkaç saat içinde kaybolur. Dozla ilgili doktorunuzla görüşün.


Gıdalar hakkında Bebeğin iskeletinin kalsifikasyonu -kemiğe minarel eklenmesi-bundan 6 hafta a sonra başlayacak ve daha 25 yıl sürecektir. Kalsiyum, fosfor ve K vitamini bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin D vitaminide kalsiyumun kanınızdaki dolaşımını devam ettirir ve fosforun emilimine yardım eder. C vitamini, bakır, mangenez, çinko ve florda bu süreçte rol oynar. Hergün mutlaka 1000 mg kalsiyum( 18 yaşın altındaki anneler için 1300 mg ) 2000 mg fosfor, 65 mcg K vitamini, 200 IU ( 5 mcg ) D vitamini, 70 mg C vitamini, 1,5-2,5 mg bakır, 2,5 mg manganez ve 15 mg çinko almalısınız. Florlu su içeren hamile kadınlar için flor takviyesi önerilmez.


12. GÜN TARİH: 254 GÜN KALDI


Bölünmüş hücre kitlesi, artık içi sıvı dolu bir baloncuk içinde kalın ve kısa göbek kordonunda asılı şekilde birbirine karşılıklı ortası boş iki top gibi görünür. Primitif göbek kordonu yuvalanma alanından uzar. Baloncukta tabiki amniyotik kesedir. Embriyonik bebeğinizin uzunluğu 0,15 ile 0,20 mm arasındadır. Şu imla işaretinin kapladığı yere ( : ) beş embriyon sığabilir.


Yorgunluk, stres ve vitamin, mineral ve karbonhidrat yönünden fakir bir beslenme bulantılarınızı daha şiddetli hale getirebilir. Ekmek ve makarna içeren küçük ve sık öğünler daha uzun aralıklarla yenilen, baharatlı ve yağlı öğünlere göre, kolay sindirilir. Hamile kadınlar mideleri çok dolu yada boş olmadığında kendilerini daha iyi hissederler, bu nedenle aşırı yemeyin ve acıkana kadar bekleyin. Yorgunluğa gelince, yatabildiğiniz kadar erken yatın, otobüste, metroda yada başkasının arabasında geçen dinlenme süresinden faydalanın; dinlenmek için birinin gelip çocuğunuzla ilgilenmesini sağlayın.


Gıdalar hakkında Karbonhidratlar yaşayan organizmalar için önemli bir yakıttır. Önerilen karbonhidrat tüketimi günlük alınan kalorinin % 50 si kadardır. Beyninizin enerji ihtiyacını karşılamak için günde en az 130 gr karbonhidrata ihtiyacınız vardır!


Bunu biliyor muydunuz? Gelişmekte olan bebeğinizde ilk çalışmaya başlayacak sistem kardiyovasküler sistemdir.( kalp ve kan damarları ) Adetinizde bir hafta gecikme olmasından önce bebeğinizin kalbi atmaya başlamıştır bile.


13. GÜN TARİH: 253 GÜN KALDI


Embriyonun gelişimi hızla devam eder. Önümüzdeki iki günde koryon virüs belirir ( bu, plesantayı kaplayan dokudur. ) Koryon villüs örneklemesi ( CVS ) yapıldığında bu dokudan örnek alınır. CVS, tanı koymaya yöneliktir ve ilk trimesterde bebeğin sağlık durumunu değerlendirmek için yapılır.


Eğer midenizi yatıştırmanız gerekiyorsa kraker yada sütle karıştırılmamış kahvaltı gevreği atıştırın yada fırınlanmış patates, sebze , tahıl, tam undan ekmek, kuru fasulye ve bezelye gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler yiyin. Zencefil, limon, nane ve meyan kökü bulantıyı geçirmeye yardımcı kokulardır. Ne yazıkki ilk hamileliğiniz sırasında işe yarayan çareler ikinci sefer işe yaramayabilir. İşe yarayan birşey bulana kadar devam edin, Asitli yiyeceklerden uzak durun.


Bunu düşünün Muhtemelen ikinci hamileliğinizi birincisine göre daha eren ve doğru olarak tahmin edersiniz. Kokuya karşı duyarlılık, bulantı, yorgunluk ve dişetlerinin ağrıması..... Eğer bunları daha öncede yaşadıysanız, ' bu filmi görmüştüm ' dersiniz. Örneğin, kokulara tahammül edemediğiniz için yine hamile olduğunuzu anladıysanız, diğer duygu ve belirtilerinde aynen tekrar etmesini beklersiniz..... Ancak, aynı gibi gözüksede bu defa farklıdır.Şimdi tamamen farklı koşullarda, tamamen değişmiş bir bedende, tamamen farklı bir bebek taşımaktasınız. Bebeğinizin iyiliği için bu olağanüstü durumun mucizesini sonuna kadar yaşayın.


Geçmişte ve Günümümüzde çocuk doğurmak MS 2. yüzyılda Yunan hekim Galen, emboittement adı verilen ve de sarmak yada içinde barındırmak anlamlarına gelen bir kelimeden türetilmişbir doğum öncesi ( prenatal ) gelişim teorisi ortaya attı. Minik ve önceden şekillenmiş embriyonun ' dişinin dölünde' mevcut olduğunu ve erkekle temasının sadece embriyonun ' kabuğundan sıyrılmasını' ve doğuma kadar büyümesine olanak verdiğini düşünüyordu.


14. GÜN TARİH: 252 GÜN KALDI


Koryon villus artık tamamen oluşmuştur. Amniyotik kese, amniyotik kavite, primitif göbek kordonu ve yolk keseside gelişimini tamamlamıştır. Bebeği oluşturacak hücreler yassılaşarak embriyonik disk adı verilen bir yapıya dönüşür.


Her zamankinden daha yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz; özelliklede ikinci kez anne oluyorsanız.Hamileliğinizle ilişkili vücudunuzda olup bitenler nedeniyle vücudunuzun fazladan dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bol su için, ancak içeceklerinizi daha çok öğün aralarında içerek katı yiyeceklerle içecekleri ayırın. Su içmekte zorlanıyosanız, karpuz gibi sulu gıdalar tüketin yada saf meyve suyu için. Dinlenme ve yeterli su alımı soğuk algınlığı ve grip gibi virütik hastalıklardan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.


Bunu biliyor muydunuz? Bu gece yatağa girerken hala farkına varmamış olabilirsiniz, ama iki haftadır hamilesiniz! Daha öncede hamile kaldığınız için şüphelenmeye başladıysanız, bu bebeğe daha çabuk bağlanabilirsiniz.


Gıdalar hakkında Hem kendinizin hemde bebeğinizin sağlığını korumak için adımlar atın. Çiğ yada az pişmiş yumurta yemeyin yada kabuğu çatlamış yumurta kullanmayın. Bakteriler ( gıda zehirlenmesine yol açan salmonella gibi ) çatlaktan içeri sızabilir ve yumurtanın iç zarından içeri nüfus edebilir.


Bir çocuğa yaklaştığımda bende iki tür duygu uyanır:


Şu anki haline şevkat ve gelecekteki haline saygı.


LOUIS PASTEUR



3. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE 5. HAFTA



15. GÜN TARİH: 251 GÜN KALDI


Embriyonik diskin üst yüzünde uzunluğuna yerleşmiş primitif şerit ortaya çıkar. ( bu beynin ve omiriliğin öncüsüdür.) Artık bebeğinizin bedeninde baş ile kuyruk kısımlarını ayırt etmek mümkündür.


3. haftanın sonunda muhtemelen ilk defa adetinizde gecikme olacak. Şüphelerinizi bir elma suyu ile veya bir greyfurt suyuyla kutlayabilirsiniz. Ne kadar seyreltilmiş olursa olsun, alköllü içecekler doğum kusurlarına neden olabilir ve hamileyken tüketilmemeleri gerekir.


ÖNEMLİ Tüm dünyada, hamilelik sırasında alkol tüketimi çocuklarda önlenebilir zeka geriliğinin bir numaralı nedenidir. ABD'de satılan tüm şarap, bira yada likörlerin üzerinde alkolün gelişmekte olan bebekler üzerindeki etkisi konusunda kadınlara yönelik uyarı yer alır. Bebeğiniz kendisine sunacağınız her avantaja ihtiyaç duyar. Alkole maruz kalmak ise potansiyel komplikasyonlarıyla büyük bir dezavantaj olacaktır. Eğer alkolden uzak durmakta zorlanıyorsanız bunun yerine alkolsüz bira yada alkolsüz şarap içmeyi deneyin.


Bunu biliyor muydunuz? Rahme tutunan embriyon bugün ultrasonda fark edilebilir.


16. GÜN TARİH: 250 GÜN KALDI


Yassı embriyonik diskte artık 3 kat doku bulunmaktadır. Bebeğin tüm hücre ve organları bu üç doku katmanından oluşacaktır. Endoderm adı verilen alttaki hücre katmanı iç salgı bezleri, akciğerlerin iç dokusu, dil, bademcik, idrar yolu ve ilgili iç salgı bezleri, mesane ve sindirim sistemini oluşturur. Mezoderm adı verilen orta katman kasları, kemikleri, lenfotik dokuyu, dalağı, kan hücrelerini, kalbi, akciğerleri, üreme ve boşaltım sistemlerini meydana getirir.Ektoderm adı verilen en üstteki katman deriyi, tırnakları, saçı, gözün merceğini, iç ve dış kulağın iç yüzeyini, burun ve sinüsleri, dili, ağzı, anüsü, diş minesini, hipofiz bezini süt bezlerini ve sinir sisteminin tüm unsurlarını oluşturur. Ayrıca orta katmandaki bazı hücreler gelişmekte olan organlara iç içe geçmiş bir yapıda destek vermek için katmanlara geçecektir.Bir başka grup hücrede kan adaları adı verilen öbekleri oluşturur. Bunlar bebeğin ilk kan hücreleri ile damarlarını meydana getirir. Her bir hücredeki genetik plan, hücreye ne yapması gerektiğini söyler ve bebeğin vücudunda gelişmenin olacağı alana gitmesini emreder. Ancak çoğu gelişim süreci genetik ( beslenme ve annenin alışkanlıkları gibi ) ve çevresel unsurların bağlantılı etkileşimine bağlıdır. Bu gerçekten de harika bir süreçtir.


Bazı kadınlar hamileliğinin ilk aylarında prenatal vitamin almaya başlar, ancak bulantı yüzünden düzensizlikler söz konusu olabilir. Uygun beslenme için prenatal vitaminlere güvenmemek önemlidir. Eğer sabah bulantıları bir yada iki haftadan uzun bir süre yeme düzeninizi bozarsa, doktorunuza söyleyin.


Gıdalar hakkında Sebzeleri pişirmek için haşlamak önerilmez çünki çoğu besin maddesi suya geçer. Eğer buharda yada mikrodalgada pişirilmiş sebzeler yerine haşlanmış olanları tercih ediyorsanız ancak dibini tutmasını engelleyecek kadar ( yaklaşık 1/2 kase ) su kullanın yada çorbaya sebze ekleyin.


17. GÜN TARİH: 249 GÜN KALDI


Üst hücre katmanı yada ektoderm sıkışarak notokord adı verilen oluğu oluşturur. Bunlar omurları yani omurilikteki kemikleri ve bu kemikler arasındaki doku disklerini oluşturur. Notokord'daki hücreler ektodermin içindeki hücerelerin ebatlarında büyük bir değişikliğe yol açan bir kimyasal salgılar.Bu üst ikatmandaki hücreler hızla büyür ve bebeğin başını oluşturacak olan sinir plakası adı verilen kalınlaşmış alanı oluştururlar. Bebeğiniz artık 0.4 mm'dir. Şu imla işaretinin ( : ) kapladığı yere iki yada üç bebek sığar.


Artık eskisine göre daha yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bedeninize kulak verin, şekerleme yapın, geç kalkın, erkenden yatağa girin.


ÖNEMLİ Beslenmenizin kalitesi şimdi özellikler önemlidir. Çünki önümüzdeki otuzdokuz gün ( 17. gün ile 56. gün arası ) bebeğinizin beyni ve omiriliğinin gelişimi için kritik bir döneme işaret eder. Hamilelik sırasında düşük kalorili yada düşük karbonhidratlı diyetler kısa sürelerle uygulansalar bile, bebeğinizin gelişimi için ihtiyaç duyduğu glikoz miktarını azaltabilir. Bunlara 'kritik dönemler' dememizin bebeğin organlarının ve sistemlerinin en hızlı geliştiği dönemler olmalarıdır. Sağlık konusunda bilinçli davranışlarınızla bu yoğun gelişim dönemlerini destekleyebilirsiniz.


Bunu biliyor muydunuz Bebeğinizin gözleri aslında beyin dokusundan meydana gelir. Bu nedenle sağlıklı bir beyin parlak, ışıldayan gözlerle bağlantılandırılır.


Çocuklar nadiren sizin cümlelerinizi saptırır.


Daha çok söylememeniz gereken ne varsa, kelimesi kelimesine tekrarlar.


MAE MALOO



18. GÜN TARİH: 248 GÜN KALDI


Kan adalarını meydana getiren hücreler, bebeğin ilk kan hücrelerinin ve damarlarının yanı sıra kalp tüpleri adı verilen kanallarıda oluştururlar.Kalp tüpleri birbiriyle kaynaşır- bu kan hücreleri dolaşımını başlatacak olan kalbin ilkel şeklini oluşturan ilk adımdır bu.


Hamilelikte ortaya çıkan değişikliklerin çoğu normaldir; rahatsız edici olsalar bile paniğe kapılmaya gerek yoktur. Ne var ki, bazı semptomların ortaya çıkar çıkmaz doktora bildirilmesi gerekir. Doktor bunların önemli olup olmadığına karar verecektir.


Vajinal kanamanız, menstrasyon dönemindekine benzer kramplarınız yada karnınızın alt kısmında ağrı olursa, derhal ve mutlaka doktorunuzla temasa geçin.


Gıdalar hakkında Balıkyağı destekleri alınması ve köpekbalığı, kılıçbalığı gibi balıklar yenmesi hamilelik döneminde önerilmez, çünki bunlar yüksek dozda böcek ilacı, civa ve diğer ağır metaller içerebilir. Ayrıca balık yağı destekleri gereğinden fazla A ve D vitamini sağlar. Hamilelik döneminde A vitamini genellikle destek şeklinde verilmez. Civa oranı düşük balıklar, diyet konserve ton balığı ( albacore yada beyaz ton balığı yerine ) somon, morina ve yayın balığı haftada bir kez yenebilir. Bulunduğunuz yerin nehir, göl ve denizlerinde avlanan balıkların güvenli olup olmadığını kontrol edin.


19. GÜN TARİH: 247 GÜN KALDI


Bebeğin başını oluşturacak doku katmanı artık tespit edilebilir.Ebriyonun merkez kısımı çevre kısımlarından daha hızlı büyüdüğü için bebeğinizin merkezi sinir sistemini oluşturmak için notokordun çevresinde içeri doğru kıvrılmaya başlar. Bebek baştan kuyruğa, 1.0 ila 1.5 mm'dir.Bir keçeli kalemin ucuna sığacak kadar miniktir.


Hamileliğiniz deevam ederken memelerde değişiklikler beklenebilir. Hamileliğin bu erken döneminde göğüslerinizde karıncalanma hissi ve ağrı olabilir.


Sağlığınız için Kafein plesantaya geçer ve bebeğinizin kafeini metabolize etme yeteneği kısıtlıdır. Kadınların kafein tüketimlerini günde bir fincan kahve yada iki 330 ml'lik kolaya denk miktarla sınırlandırması ömerilir. Bir fincan filtre kahvede 330 ml'lik bir kolaya göre dört ila beş kat daha fazla kafein vardır. Kahve, çay ve kolaların kafeinsiz çeşitlerinde de az miktarda kafein bulunur.


Gıdalar hakkında Hazır yiyecekler hamilelik döneminde dikkatle tüketilmelidir. Bir sosis paketi üzerinde yazılı ' yüzde yüz et ' ibaresi üründe etin dışında bişey olmadığı anlamına gelmez. Çoğu sosiste yüzde 10 oranında ilave su ve yüzde 5 oranında da tatlandırıcı ve kimyasallar dahil, başka maddeler bulunur.


20. GÜN TARİH: 246 GÜN KALDI


Önümüzdeki otuz gün bebeğinizin kalbinin gelişimi açısından kritik bir dönemdir ve merkezi sinir sisteminin yoğun gelişimi ile üst üste biner. Sadece iki kalp tüpünden oluşmuş olan kalbin kendisi şimdi bebeğin kalp bölgesinde hızla çoğalmakta olan kan damarlarıyla birleşmek durumundadır. Dolaşım sistemi kendisini oluşturacak parçaları bir araya getirirken, omirilik sutununun her iki tarafında bulunan mezoderm, somit adı verlen hücre bloklarına bölünmeye başlar. Somitler bebeğin baş ve bedenindeki kemikleri ve kasları oluşturur. Bugün ilk somit çifti ortaya çıkacaktır ve 30. güne kadar 38 somit çifti oluşacaktır. Vücudun başka bir yerinde, boynun altındaki soluk borusunun her iki tarafında yer alacak tiroid bezleri oluşmaya başlar. Bugün, bebeğinizin kaslarının, kemiklerinin, omiriliğinin ve kalbinin gelişimi açısından önemli bir gündü.


Kalsiyumünde 1000 mg kalsiyum, 2000 mg potasyum, 350 mg magnezyum ve 700 mg fosfor almalısınız. 18 yaş altı hamile kadınların daha fazla minarele ihtiyacı olabilir.


Bunu biliyor muydunuz? Amniyotik kese şu ana kadar bir üzüm büyüklüğüne ulaşmıştır.


21. GÜN TARİH: 245 GÜN KALDI


Primitif kalp tüpleri katlanır, yeniden şekillenir ve dört odacıklı kalbi oluşturmak üzere bölünür. Omirilik boyunca üç çift somit vardır. Bebeğin gözlerini oluşturacak doku ayrılmıştır. Göğüs ve karın boşlukları oluşmaktadır. Bebeğiniz artık 1.5-2.5 mm boyundadır ve yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğündedir.


Gelişmekte olan bebeğinizde faaliyet göstermeye başlayacak ilk sistem kardiyovasküler sistemdir. ( Kalp ve kan damarları ) Bu minik kalbin fonksiyonu gelişmiş kalbinkiyle aynıdır ; oksijeni ve bebeğinizin gelişmekte olan dokularını besleyecek olan besin maddelerinden yana zengin kan hücrelerini taşımak.


Bunu biliyor muydunuz? 4. hafta itibari ile plesenta anne ile bebek arasında etkin bir şekilde besin, oksijen ve atık alışverişi gerçekleştirir. Plesenta ayrıca memelerinizide süt üretimine hazırlıyacaktır.


Bilginiz olsun: Hamilelik döneminde iyi beslenme ne kadar önemli olsada genellikle ikinci hamileliğinizde doğru beslenmeme olasılığı daha yüksektir. Bu sefer biraz daha fazla telaş vardır. Alışveriş edip yiyecek hazırlamak için fazla zamanınız olmadığı için daha çok fast food yada hazır yemek yediğinizi fark edebilirsiniz. Ayrıca sadece bazı şeyleri yemekten hoşlanan biri olabilirsiniz ve buda çeşitliliği daha zor ve öğünleride daha sinir bozucu hale getirir.


Hamileliğin tanımı: Kişinin vücudunda bir refakatçi edinmesi.


MAGGIE SCARF



22.GÜN TARİH: 244 GÜN KALDI


4. ve 8. ve haftalar arasında bebeğin yüzü gelişir. 28. yada 30. gün itibariyle başın alt kısmında toplanan dört kat doku çene, yanaklar, üst ve alt çene kemiği, damak, ağız, dil, boyun, kulak ve kafatası sinirlerinin bir kısmı için gerekli olan hammaddeyi sağlar. Şimdiden bunun gibi iki kat mevcuttur. Beş çift somit daha oluşur. Artık sekiz çift somit vardır ve sinir tüpü ( daha sonra omirilik adını alacak) bunların arasında oluşmaya başlar. Göğüs ve karın boşlukları oluşmaya devam eder. Üriner ve üreme sistemlerinin oluşacağı ürojenital kabartı oluşur. Akciğer tomurcukları ( akciğerlerin meydana geleceği doku ) göğüs boşluğunda belirir. Adetinizin başlamasını beklerseniz, ancak muhtemelen artık hamile olacağınızı düşünmeye başlamışsınızdır. Bir hamilelik testi her zaman iyi bir başlangıç adımıdır. Ya hastaneye veya doktorunuza gidin yada evde uygulanan bir hamilelik testi alın. Test olumlu çıktıktan sonra bir doktorda karar kılın ve ilk prenatal muayneniz için gün alın.


Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin kalbindeki minik kaslar bugün atmaya başladığında mezodermde yada orta doku katmanında ve plasantanın yüzeyinde dolaşım gelişmeye başlar. Kalp sadece 2 mm'dir. Bu çok küçükmüş gibi gelebilir. Oysa kalp vücut oranı bir yetişkininkinden dokuz kat büyüktür.


23. GÜN TARİH : 243 GÜN KALDI


Dün başlayan gelişme bugünde sürer: Bebeğin çenesi ortaya çıkar, akciğer tomurcukları gelişir, mezodermde ve yolk kesesinde dolaşım başlar, plesantanın iç yüzeyi gelişmektedir ve dört çift daha somit oluşur ve toplam 12 çift somit olur. Şimdi kök hücreler yolk kesesinde bebeğin vücudunun arka duvarına, üreme sistemini oluşturacakları yere giderler.


Bazı yiyeceklere aş eriyor olabilirsiniz, aşerme ve bazı yiyeceklerden tiksinme genellikle tada ve kokuya karşı duyarlılık değişikliklerinin sonucudur ve gerçek fiziksel ihtiyaçlarla ilgisi yoktur. Örneğin, turşu ve cipse aşeren bir kadının muhtemelen beslenmesine tuz ilave etmeye ihtiyacı yoktur. Yediğiniz bazı şeylerinde size pek iyi gelmediğini farkedebilirsiniz. Mide ekşimesi, hazımsızlık, şişkinlik ve diğer rahatsızlıklar hamilelik sırasında olağandır. Sindirim sorunlarına yol açan gıdaları not edin ve kendinizi daha iyi hissedene kadar bunlardan mümkün olduğu kadar uzak durun.


Sağlığınız için Günlük toplam kalorinin ancak % 25'i ilave şeker eklenmiş gıdalardan ve doğal şekerden gelmelidir. Bu tavsiye gebelik dışında da geçerlidir.


Sağlığınız için Hamilelik sırasında çok kilo alma aşırı şeker tüketiminden, özellikle de tatlılar, kekler, reçeller, şekerli gazozlar, dondurma, şekerleme, çikolata ve sağlıksız doymuş yağlardan kaynaklanabilir. Meyve suları ve tatlandırılmış meyveli içecekler bile önemli miktarda şeker içerir. Hamur işleri ve diğer tatlılarda doymuş yağ açısından zengindir. Unutmayın: Fazladan her 3500 kalori yarım külo gereksiz vücut yağına dönüşür.


Bunu biliyor muydunuz? Bu ayın sonu itibari ile bebeğiniz hayatının en büyük fiziksel değişikliklerini kapsayan bir büyüme sürecini tamamlamıştır. Beş gün içinde döllenmiş yumurtanın 10.000 katı büyüklüğe ulaşacaktır, ama aslında bir pirinç tanesinden büyük değildir.


24. GÜN TARİH 242 GÜN KALDI


Önümüzdeki 32 gün ( 24. ve 56. günler arası ) uzuvların gelişimi açısından önemli bir döneme işaret eder. Bu noktada bebeğinizin gözle görülür bir bacağı yada kolu yoktur ancak bir kaç saat içinde kolları oluşturacak minik kabartılar birden ortaya çıkıverir. Artık onaltı çift somit mevcuttur ve herbir çiftin arasında omirilik oluşmaya başlar. Akciğer ve pankreas kabarcıklarıda mevcuttur. İnanılmaz bir şekilde, üst ( ektoderm ), orta ( mezoderm ) ve alt ( endoderm ) hücre katmanlarının karşıt köşeleri eşmerkezli üç doku tüpü oluşturmak üzere bir araya gelir- dış ektoderm, orta mezoderm ve bağırsakları oluşturan iç endoderm. Bu katlanma süreci embriyonu köşeli olmaktan çok yuvarlak ve düz olmaktan çok kıvrımlı bir hale getirir.


Genelde adet öncesi oluşan duyguların bir kısmını yaşadığınızı fark edebilirsiniz: Huysuzluk, asabilik, ağlamaklı hal. Bu duyguların bir kısmının psikolojik temeli olabilir, ancak çoğu bedenin değişen hormon seviyelerine doğal bir tepkisidir ve sizin o anki yaşadıklarınızla daha da artabilir.


Gıdalar hakkında Hamile kadınlar daha fazla meyve yiyerek; normal sebze porsiyonunu iki misli artırarak; yemek pişirirken maydonoz, fesleğen, kırmızı biber, kekik başta olmak üzere aromalı otlar be baharatlar kullanarak; beslenmelerindeki etin bir kısmını çıkartarak yerine tahıl, bakliyat ve ( salatalardaki turp, salatalık, marul, lahana ve soğan dahil ) sebze geçirerek; diğer yemeklerine sebze rendeleyerek, örneğin kıymaya yada köfteye havuç veya spagettiye kereviz yada kabak rendeleyerek ve soya fasulyesiyle yemek pişirerek daha fazla fito kimyasal tüketebilirler.


Bunu biliyor muydunuz? Fitokimyasallar bedenin kolestrol üretimini ve kullanımını düzenler, kanseri engeller ve hücre hasarlarını engelleyip onarırlar.


İnana biliyor musunuz? Bebeğinizin kalbi gerçekten atıyor!


Çocuk doğurmak fetihten daha takdire şayan, savunmadan daha hayranlık uyandırıcıdır ve her ikisi kadar cesaret gerektirir.





25. GÜN TARİH 241 GÜN KALDI

Bebeğinizin aortu oluşmaya başlar. Aort vücuttaki en geniş damardır. Kalpten tüm dokulara ve organlara kan taşır. Ayrıca bebeğinizin gözlerini oluşturacak doku da mevcuttur ve başın her iki tarafındaki minik çukurlarda bebeğin kulak kanalının ve iç kulağının nerede oluşacağını gösterir. Bugün yada yarın omirilik etrafında oluşan tüpün üst ucu onu korumak için kapanır.

Daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu normaldir ve bedeninizin atıklardan daha çabuk kurtulmasına yardımcı olan artan metabolizma hızınızın yanısıra büyüyen rahmin mesanenize yaptığı baskıdan kaynaklanır. Göğüsleriniz daha dolgun,ağır ve hassa olabilir. Meme başı çevresinin yani göğsün pigment içeren kısmının biraz koyulaştığını fark edebilirsiniz.

ÖNEMLİ Bu hafta bebeğinizin gastroentestinal sistemin gelişimi açısından kritik dönemdir- yolk kesesinin bir kısmından bağırsaklar oluşmaya başlar.

Gıdalar hakkında Rafine edilmemiş tahıllardan hazırlanan ( yulaf, buğday ve mısır gibi ) pişmiş tahıllar ve kahvaltı gevrekleri çok değerli B vitamini kaynaklarıdır ve sütle beraber hamilelik boyunca yüksek kaliteli protein sağlar.

Geçmişte ve günümüzde çocuk doğurmak 16. 39'da yazar Owen Woods Alphebetical Book of Physical Secrets ( Fiziki sırların abecesi ) adlı kitabında bir hamilelik testi öngörüyordu: Eğer bir kadın kaynatılan idrarında yansımasını görürse hamile demekdi.

26. GÜN TARİH: 240 GÜN KALDI

Bebeğin bedeni artık kıvrımlıdır, göze çarpan yumru başını ve geçici kuyruk benzeri yapıyı temsil eder. Bebeğin kol ve bacakları için uzuv çıkıntıları vardır. Bebeğinizin boyu baş ( taç ) ve makat mesafesi ile ölçülür. 26. günde baş makat uzunluğu 3 ila 5 mm'dir. Öyleyken bile, standart bir kurşun kalemin tepesindeki silgi kısmına rahatlıkla sığabilir.

Doktor seçmek son derece önemli bir iştir. Hamileliğinizin tıbbi seyrini yönlendirecek ve bebeğinizin doğumuna girecek kişiyi seçerken pek çok şeyi tartmanız gerekir. Bir doktorda karar kılmadan önce ona çocuk doğumu hakkındaki felsefesini sormalısınız: Sizinle görüş alışverişinde bulunacaklar mı? Ep izyotomiyi rutin olarak yapıyormu? Eğer seçenekler dahilinde ise evde doğuma katılır mı? Vesaire

Bilginiz olsun Mide o kadar önemli bir organdır ki bebeğinizin gelişen sindirim borusundaki ufak bir kabartı, ortaya çıkmaya başladığına işaret eder.

Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin minik kalbi yenioluşan kan hücrelerini dolaşıma sokmak ve gelişmekte olan dokuları beslemek için dakikada 65 kez atar.

27. GÜN TARİH: 239 GÜN KALDI

Şimdiye kadar minik bir karaciğer oluşmuştur. Karaciğer besinlerin kullanılmasında önemli rol oynar: Fazla kan şekerini depolar ve gerekli olduğunda salıverir, yağı depolar ve metabolize eder, fazla proteini parçalar( aminoasitler ), kan pıhtılaştırıcı unsurları sentezler, alkol dahil zehirli maddeleri parçalar, ( ya da detoksifiye eder. ) Safra kesesi, mide, bağırsaklar, pankreas ve akciğerler de oluşmaya başlar. Troid gelişimne devam eder.

İlk prenatal doktor ziyaretinde tam bir fiziksel muayne, hamilelik semptomlarının değerlendirilmesi ile cinsel yollardan bulaşan hastalıklar, rahim kanseri, anemi, kızamıkçık bağışıklılığı, kan tipi tahlilleri gibi bir dzi labaratuar testini içerir; tam bir hastalık ve sağlık öyküsü alınır.

ÖNEMLİ Bebeğinizin kalbi dün atmaya başlamadıysa bugün başlayacaktır. Ancak doppler teknolojisi ile tespit edilecek denli kuvvetli kalp atışları için bir kaç gün daha geçmesi gerekir.

Gıdalar hakkında Damarlarınızı tıkayıcı olmayan aksine kalbinizi koruyan sağlıklı yağlar hem size hemde bebeğinize faydalı , kalbe dost bir beslenme rejimi takip edin. Bedeniniz, hem sizin hemde bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar essensial omega- 3 ve omega- 6 yağ asitlerini üretemiyeceğinden ( hamile olsun olmasın kimse bunu yapamaz ), bu maddelerin beslenme ile alınması gerekir. Süt, ceviz, diyet ton balığı, ringa balığı, avakado, yer fıstığı, zeytin, soya fasulyesi ile safran, konala ve soya yağı sağlıklı yağ kaynaklarındandır.

28. GÜN TARİH: 238 GÜN KALDI

Bebeğinizin başının her iki yanındaki minik çukurlar gözlerin oluşacağı bölgeyi gösterir. Kol çıkıntıları bebeğin bedeninin yanında şişlikler olarak görülür; bacak çıkıntıları bir iki gün içinde daha seçilir olacaktır. Üç takım böbreğin ilki ortaya çıkar. ( ancak, bu takım hiç bir zaman fonksiyonel olmaz ) Bebeğin şekli C harfine benzer ve beden gelişimi omirilik gelişimini yakalarken kuyruk kısmı küçülmeye başlar.

Bugün hamileliğinizin 1. ayı biter. ( Gebelikteki ay 28 günlük yada dört yedi günlük ay takvimine dayanır. ) Geriye sadece sekizbuçuk ay kaldı!

Bunu biliyor muydunuz? Hamile kadınların aslında' iki kişilik yemesi' gerekmez. Hamile olmayan kadınlara göre, sadece yüzde 15 oranında fazla kaloriye ve yüzde 12 ile yüzde 100 daha fazla çeşit besin maddesine ihtiyaçları vardır. Yüksek kalorili gıdala yerine besleyi gıda tüketimini arttırmalıdırlar.

Gıdalar hakkında Fındık yüzde 70-90 oranında yağ içerir ancak bunun çoğu kalbi koruyan iyi yağlardır. Fakat balıktan yada deniz kabuklularından hoşlanmıyorsanız, cevizde benzer yağ asitleri yönünden zengindir. Yer fıstığı bakliyat sınıfındandır, ama ağaçta yetişen fındık veya cevizin sağladığı pek çok faydayı sağlar.


Her çocuk daha iyi bir hayata doğru bir maceradır, eski kalıpları değiştirmek ve yenilemek için bir fırsattır.


HUBERT H. HUMPHREY



İKİNCİ DÖRT HAFTA



BU AY YAPILACAKLAR



Bebeğinizin beyni ve sinir sistemi gelişimini desteklemek için beslenmenize yeterli miktarda folik asit ekleyin.Esansial yağ asitleri, B vitaminleri, bakır, kalsiyum ve çinko da faydalıdır.


Besin değeri yüksek kalbe yararlı gıdalardan oluşan dengeli bir diyet izlemeye ve bol su içmeye devam edin. Sık ve az yemek hala daha uzun aralıklarla çok yemekten iyidir. Protein ve lif ihtiyacınızın bir kısmını soyadan karşılamayı düşünün.


Kaslarınızı güçlendirmek, ağrıyan eklemlerinizi yatıştırmak, sırt ağrılarınızı azaltmak, kabızlığı önlemek,duruşunuzu düzeltmek ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmek için egzersiz yapın. Tüm bu aktivite doğum sürecini kolaylaştırır ve doğumdan sonra daha çabuk iyileşmenizi sağlar.


Cildiniz kuruysa nemlendirin, yağlıysa temiz tutun. Akne için ilaç kullanmayın.


Varis oluşumunu engelleyin yada semptomlarını azaltın.


Sisteminiz tarafından oluşturulan kan hacminizin artması için yeterli miktarda B6, B12, folik asit, C vitamini, E vitamini, kalsiyum, bakır ve demir alın.


Destekleyici bir sütyen kullanarak, üst bedeninizdeki kasları çalıştıracak egzersizler yaparak memelerinizin sarkmasını önleyin.


Bol bol uyuyun, ihtiyaç hissettiğinizde dinlenin.


Şeker tüketiminizi ılımlı düzeyde tutun.


Eve geldiğinizde, yemek yemeden ve hazırlamadan önce ellerinizi yıkayarak soğuk algınlığı ve gribe yakalanma olasılığınızı azaltın. Hapşırmaya başlarsanız mikropları temizlemesi için deniz tuzu içeren bir spreyi kullanın.


Bazı duygusal değişikliklere hazır olun.


Gereksiz röntgen ışınlarından kaçının.


Sabah bulantılarını en aza indirmek için gece yatmadan önce düşük yağlı bir şeyler atıştırın.


İlaç ve alkolden uzak durmaya ve günlük kafein tüketiminizi sınırlandırmaya devam edin.





5. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE: 7. HAFTA





29. GÜN TARİH: 237 GÜN KALDI

Beden, beyne görsel imajlar götüren sinirin, bu imajları ileten hücrelerin ve her bir göz merceğinin gelişiminie özel dikkat gösterir. Mercekler, algılamak için net bir görüntüye odaklanmak amacıyla göze gelen ışığı büker. Bebeğin cilidinin dış katmanı bu ay içinde oluşacaktır. Dil seçilebilir ve burun çukurları oluşmaya başlar. Lenfatik sistem ( Bakterileri ve diğer yabancı parçacıkları süzen sistem ) gelişmeye başlar. İşlev görmeyen ikinci takım böbrekler belirir. Kollar palet gibi gözükür; bacak tomurcukları görülebilir.Beş haftada bebeğin beden çukuru , yumurtalıklardan ( bebeğiniz kız ise ) başlayarak bebeğin üreme sistemi yapılarının gelişmesi için gerekli tüm dokulara sahip olur.

Önümüzdeki altı gün boyunca, bebeğin beyni, başı ve bedeni hızlı bir büyüme döneminden geçecektir.Baş, bebeğin bedenindeki diğer bölgeler göre daha hızlı büyür, bunun nedeni büyük ölçüde beynin ve yüzün hızlı gelişimidir. Bu gelişmeyi desteklemek için elinizden geleni yapın. Beyin ve sinir sisteminin gelişmesi açısından folik asit özellikle önemlidir. Bunun dışında folik asit ve B 12 vitamini bebeğin kemik iliğindeki kan hücrelerinin normal gelişiminden de büyük ölçüde sorumludur. Nohut, kuru fasulye, kuşkonmaz, kantalup ve yulaf doğal folik asit kaynaklarıdır.

Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin bacak gelişimi hayatının üçüncü yılına kadar kol gelişiminin gerisinde kalır.

Gıdalar hakkında Hücrelerimiz vitamin sentezi yapamadığından, bu maddeler besinlerden alınmalıdır.

30. GÜN TARİH: 236 GÜN KALDI

Bu zamana kadar 38 çift somit oluşmuştur.( Somitler, baş ve gövdedeki kemik ve kasları oluşturur.) Daha ortaya çıkmadıysa, bacak tomurcukları bugün ortaya çıkar. Bebeğinizin beyni tüm insanların sahip olduğu üç ana bölüme ayrılmıştır. Ön beyin, orta beyin ve alt beyin. Alt beyin, kalp hızını ve soluk alıp vermeyi düzenleyen ve kas hareketlerini koordine eden bölgeleri içerir. Ön beyin, lob adı verilen ve duyu organlarından alınan girdileri çeviren özel yapılara sahiptir, hafıza oluşumu ve saklanmasında önemli rol oynar, düşünme, muhakeme ve problem çözme gibi yüksek düzey işlevleri yürütür. Bebeğiniz yaklaşık 5 ila 7 mm uzunluğundadır- yaklaşık bir kahve tanesi büyüklüğünde. Daha 30 gün önce hamile kaldığınızdaki boyutundan 15 bin kat daha büyüktür. Sadece bir hafta içinde ( 37. gün itibariyle ) bebeğiniz bugünkü büyüklüğünün iki katına ulaşacaktır

Bu andan itibaren ( 5. hafta ) bebeğin baş makat uzunluğunun ölçülüp ne zaman hamile kalındığının hesaplanabileceği bir ultrason testi yada sonografi yapılabilir. Bu ölçümün hata payı bir ila dört gün arasındadır. Somitler çok bariz olduğundan embriyonun yaşının hesaplanmasında kullanılabilirler. Doktorunuz, istenilen, tanı koyma amaçlı prenatal testlerin gerekçesini size anlatacaktır.

Bunu biliyor muydunuz? İlk ayın başlarında gelişen yolk kesesi, artık fonksiyonel değildir ve boyutu küçülecektir.Doğuma kadar minik gerksiz bir doku olarak kalacak ve doğum sonrası atılacaktır.

Gıdalar hakkında Yumurta ( C vitamini ha riç ) tüm önemli vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde sağlayan bir kaynaktır. Bir yumurtada 6 gram yüksek kaliteli protein bulunur.

31. GÜN TARİH : 235 GÜN KALDI

Hızlı beyin ve baş gelişimi devam ediyor. Yeme, cinsel davranışlar ve öz çukurları oluşur, ağzın ilkel şekli ortaya çıkar ve larinks ile ses telleri gelişmeye başlar. Daha kafatası plakaları yerinde değildir. 22. günde beliren doku oluğu artık soluk borusundan ayrılır ve yemek borusuna ( yiyeceklerin yutulduğu tüp ) dönüşür.

Çoğu kadın hala vücudunda fazla bir değişiklik farketmez. Hamile olduğunuz belli olmaya başladığında göbek deliğinizin altında bulunan karnınızın alt kısmı şişmeye başlayacaktır. Rahminiz bu bölgede yer alır.

Bilginiz olsun: Bebeğinizin bedenindeki ana organ ve sistemlerin çalışmaya başlaması beş hafta alır. ( 4. ve 8. haftalar arası ). Önümüzdeki iki gün göğüs bölgesindeki organları korumak için minik sırt bölgesinden kaburga kemikleri belirmeye başlayacaktır. Bu ayın sonu itibariyle rahminizdeki embriyon minik bir bebek gibi görünecektir.

Gıdalar hakkında Soya fasulyesi sebzeler aleminde vücudun protein sentezi için ihtiyaç duyduğu tüm essensial amino asitleri içeren tek gıdadır. Bebeğin beyin hücrelerinin gelişimi kullanılabilir protein miktarına ve kalbe yararlı yağlara bağlıdır. Bir B vitamini kompleksi olan biyotin, beyin ve karaciğer için gerekli olan yağların, protein ve glikojenin imal edilmesi için gereklidir. Hamilelik sırasında önerilen günlük biyotin miktarı 30 mcg'dir. Tam tahıllar ve tahıl ürünleri, karaciğer, kurubaklagiller, fındık, pişmiş yumurta ve karnabahar başlıca biyotin kaynakları arasındadır.


Bu dünyaya bir hayat katarsanız, onu korumak zorundasınız. Onu dünyayı değiştirerek koruyabilirsiniz.


ELIE WEISEL



32. GÜN TARİH: 234 GÜN KALDI


Bebeğinizin kolları artık paletten çok küreğe benzer. Bebeğinizin kol ve bacaklarındaki kemikleri çevreleyecek bu hafta içinde bu bölgelere hareket edecektir.Gelişmekte olan uzuvlardaki sinirlerde gelişir. Bebeğinizin ağzı hatları açıkça görünen çenesine göre daha büyük gözükür. Yaklaşık dokuz gün içinde, dil kasını oluşturacak doku yüzün oluşmakta olduğu bölgeye geçecektir.


Bebeğinizin gelişimi bol miktarda sıvı gerektirir. Unutmayın, o, sürekli yenilenen bir amniyotik sıvı içinde yüzüyor. Bu nedenle ve atıkların daha hızlı bir şekilde atılması için, bol sıvı alın.


Sağlığınız için Su vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak için en iyi kaynaktır. Günde en az 330 ml'lik sekiz bardak su için.


Bunu biliyor muydunuz? Amniyotik sıvı bebek tarafından üretilir.İlkin, cildin üst tabakası oluşmadan önce bebeğin cildinden salgılanır. Amniyotik sıvı ayrıca, günde 300-400 ml oranında bebeğin solunum sisteminden de salgılanır.


Gıdalar hakkında Süt harika bir protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini ve D vitamini kaynağıdır. Hamilelik sırasında vücudunuz bağırsaklarınızın kalsiyumu emmesini sağlamak için günde 400 IU D vitaminine ihtiyaç duyar. Az yağlı süt aşırı yağ ve kaloriden sakınmak için hamilelik sırasında muhtemelen en iyi seçimdir ancak tam yağlı süt veya laktozsuz süt bazen daha iyi tolere edilir.


Eğer süt ve süt ürünlerine toleransınız azaldıysa, diğer kalsiyum ve fosfor kaynakları için doktorunuza danışın.


33. GÜN TARİH: 233 GÜN KALDI


Burun çukuru daha belirgindir. Bebeğin göğüs kafesinin içinden gelişmekte olan kalp görülebilir. Nihai ( ve kalıcı ) böbrek çifti oluşur. Yaklaşık bir hafta içinde, böbrekler idrar üretecektir. Önümüzdeki dört gün içinde, el tabakaları belirecektir. ( her bir el plakası elleri ve parmakları oluşturacak dokulara sahiptir.) Bebeğiniz artık 7 ila 9 mm uzunluktadır. Sizinki kadar iki bebek beş kuruşluk madeni paraya sığar.


Karbonhidrat içeren gıdalardan enerji elde etmeye yardımcı olması için hamilelik sırasında günde 1, 4 mg tiamin ( B1 vitamini ) ve altı mg pantotenik asit ( B5 vitamini ) alın. Tiamin,iştahın normal olmasına da yardım eder ve kalp, beyin, karaciğer, böbrekler ve iskelet kasları içinde önemlidir. Pantotanik asit ise sindirim sistemi için elzemdir.


Gıdalar hakkında Fırında sığır eti, ayçiçeği çekirdeği, kepekli buğday ezmesi ve bezelye zengin doğal tiamin kaynaklarıdır. Etler, tahıllar, sebzeler, meyveler ve süt pantotenik asit içerir.


ÖNEMLİ İster sürekli, ister aşırı miktarda, isterse toplantılarda alkol alan çoğu kadında tiamin ve folik asit başta olmak üzere B vitamini yetersizliği olur ve ihtiyaç duyduklarından daha az protein ve magnezyum alıyor olabilirler. Bu maddeler beyin ve sinir sisteminin düzgün çalışması ve gelişmesi için elzem olduğu için hamilelik sırasında içki içmenin doğmamış bebeğin gelişimi açısından niçin böylesi bir risk taşıdığını anlayabilirsiniz. Ayrıca, alkol kolaylıkla anne sütüne geçebilir ve doğumdan sonra da bebeğin sistemlerinin gelişmesinde baskı yaratabilir.


34. GÜN TARİH: 232 GÜN KALDI



Meydana gelmekte olan hızlı beyin gelişimi nedeni ile bebeğinizin başı gövdesinden çok daha büyüktür. Burun çukuru rahatlıkla görülür ve bebeğinizin göz hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşmaya başlar. Bebeğin bacakları şimdi küreğe benziyor. Yakında 42- 44 tane somit var olacak.

Kendinizi her zamankinden daha yorgun hissedeceksiniz. Yorgun olduğunuzda dinlenin; kendinizi zorlamamaya çalışın, çünki eskisine oranla daha çabuk tükenirsiniz. Bir yere yetişmek zorundaysanız ve uyuya kalmaktan korkuyorsanız, kullanımı kolay bir çalar saat kullanın. O zaman alarm sizi uyandırana kadar on dakika ile yarım saat dinlenebilirsiniz. Böylece sürekli saate bakmak zorunda kalmassınız.

Gıdalar hakkında Herkezin cilt ve saç sağlığını korumak, vücudundaki organları ateşindeki aşırı iniş çıkışlara karşı savunmak, sinir hücresi iletimini hızlandırmak ve karbonhidrat eksikliği yada yetersizliği durumunda enerji rezervi sağlamak için bir miktar yağ tüketmesi gerekir. Ancak, ABD'de hamile olsun olmasın, pek çok kadın aşırı yağ tüketiyor. Hem margarinin hemde tereyağının % 80'i yağdır.Bu nedenle, yağ oranı azaltılmış yada yağsız gıda alternatifleri daha uygun olacaktır.Kadınlar, ayrıca hamur işlerini, pastırma, dondurma- ve kızarmış sebze ve patates kızartması dahil- kızartmaları sınırlı tutmalıdır. Bunların yerine kabuklu yemişler ve tohumlar yağ ihtiyacını tatmin etmenin kalp açısından sağlıklı yollarıdır.

35. GÜN TARİH: 231 GÜN KALDI

Bugün itibariyle, serebral yarıküreler ( bebeğinizin beyninin iki yarısı ) arasındaki bölünme iyice belirgindir. Üst ve alt çene oluşmuştur. Hem erkeklerde hemde kızlarda süt bezleri gelişmeye başlar. Diğer memelilerde olduğu gibi, göğüs uçları yada göğüsler, kol altından uylukların tepesine kadar uzanan meme bölgesinin herhangi bir yerinde oluşabilir. Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 0, 001 gr'dır. ( Bu yaklaşık sizin alt kirpiklerinizden birinin ağırlığı kadardır. )

Yumurtalıklarınız hamilelik sırasında yumurta üretmez. Yumurtalığınızın yüzeyinde pek çok olgunlaşmamış yumurta gelişir ama uygun hormanal uyarı olmadığından asla olgunlaşamazlar. Bugün hamileliğinizin 5. haftası bitiyor.

Bunu biliyor muydunuz? Artık embriyonik bebeğiniz dokunmalara karşı tüm reflekslerini gösterir. Bu , bebeğinizin gelişmekte olan sinir sisteminin ilksel kaslarla iletişime geçtiği ve kaslarında sinir sisteminin emirlerine cevap vererek kasılmaya başladığı anlamına gelir. Reflekse dayalı sinir-kas iletişimi hem rahminizdeyken hem de doğumdan sonra bebeğinizin tüm davranışlarının temelini oluşturur.

Gıdalar hakkında B2 vitamini ( riboflavin ) bedenin karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde etmesine ve bu enerjiyi kullanmasına yardım eder. Riboflavin, hücre bölünmesini, doku gelişimini ve tamirini ve düzgün görüşü destekler. Tüm dokular için kritiktir ve çok azı vücutta depolanır. 250 ml'lik bir fincan % 2 yağ içerikli süt yada az yağlı yoğurt günlük minumum riboflovin ihtiyacının 1/3'ünü karşılar.


6. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE : 8. HAFTA



36. GÜN TARİH: 230 GÜN KALDI


Serebellum, beyinde kas hareketlerini kontrol eden bölge oluşmaya başlar. Damağın ilk hali bebeğin ağız çatısında belirir.Bebeğinizin el plakaları daha oluşmadıysa bugün oluşmaya başlayacaktır. Kolda dirsek ve bilek bölgeleri fark edilir hale gelir. Dalak ( antikor üreten ve eski kırmızı kan hücreleriyle bakterileri kandan temizleyen organ ) gelişmeye başlar.Karaciğer artık bebeğin karın bölgesinde bir çıkıntı yapacak kadar büyümüştür. 9. hafta itibariyle karaciğer bebeğin bedeb ağırlığının yaklaşık yüzde onunu üretir ve kırmızı kan hücreleri üretir.


Pelvik duvarınızdaki kasları güçlendirmek için doktorunuzua kegel eksersizleri konusunda danışmalısınız. Bu kaslar ve sırt kaslarınızdüzgün bir şekilde sıkılaşırsa, ağır rahminizi taşımanıza yardım ederler ve aynı zamanda doğum sancıları ve doğum sırasında daha esnek olurlar.


Gıdalar hakkında Hamilelik sırasında yağlı kahvaltılardan uzak durun. Sosis, yağlı pastırma ve sucuk yüzde 50 oranında yağ içerebilir. Hindiden yapılmış şarküteri ürünlerinde daha az yağ bulunur.


Öteki kültürlerde çocuk doğurma Eskiden japonya'da göbek bağı doğumdan sonra plesantadan ayrılır, farklı kalınlıklarda beyaz kağıda sarılır ve üzerinede anne babanın adı yazılırdı. Çocuk yetişkin olduğunda kağıda sarılı göbek bağını sürekli yanında taşırdı.


37. GÜN TARİH: 229 GÜN KALDI


Bebeğinizin beyninde ana iç salgı bezi olan hipofiz bezi oluşmaya başlar. Bu iç salgı bezi, büyüme hormonu ile beraber tiroid, böbreküstü bezleri ve gonodlar ( yumurtalık ve testisler ) başta olmak üzere, diğer iç salgı bezlerinin fonksiyonlarını düzenleyen hormonları üretir. Beynin koku alma merkezi de biçimlenir.


Önümüzde ki dört günde, göz retinasında pigment oluşmaya başlayacak ve gözleri tespit etmeyi kolaylaştıracaktır. Ayak tabakalarında bacağın bölümleri belirginleşir. Solu borusu ( trachea ) ve gırtlak ( larinks ), bronşlar ( akciğere giden borular ) ve bebeğin dişlerini oluşturacak diş tümsekleri oluşmaya başlar. Bebeğiniz artık 8-11mm'dir, sekiz kısa günde iki kat uzamıştır. Şimdi artık beş kuruşluk bir madeni paranın yüzeyine ancak bir bebek sığabilir.


Riboflavin gibi, niasin yada B3 vitamini bedeninizin karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde etmesine ve kullanmasına yardım eder. Tüm dokular için, özelliklede bebeğinizin beyni, sinir sistemi ve karaciğeri için kritik önem taşır.


Bunu biliyor muydunuz? Bebeğiniz olağanüstü bir hızla büyüyor. Eğer bebeğiniz doğduktan sonra da bu hızla büyüseydi, bir aylıkken boyu 4.5 metre olurdu.


Gıdalar hakkında Hamilelik sırasında niasin alımı 18 mg olmalıdır; ancak eğer protein alımı yeterli ise niasin yeterli olur. Niasin yönünden zengin protein kaynakları arasında, karaciğer, diyet ton balığı, hindi, tavuk ve yer fıstığı bulunur.


38. GÜN TARİH: 228 GÜN KALDI


Dış kulakların oluşacağı yerde kabartılar çıkar. Üst dudak oluşmaya başlar. Göbek kordonu içinde bağırsaklar şekillenir. Bebeğin bağırsak bölgeaindeki yer darlığının nedeni iri karaciğer ve iki çift böbrektir. Yumurta ve spermleri üretecek hücreler yolk kesesi içinde oluştuktan sonra oradan önümüzdeki bir yada iki gün içerisinde pelsive geçerler.Bu hücreler yumurtalık yada testislere dönüşmek için genetik talimatlara yanıt verirler.Ancak bu süreç gelecek haftaya kadar başlamaz.


Bir bebeğiniz olucağı için ne kadar mutlu olursanız olun, hamileliğin bu erken aylarında normal olarak meydana gelen biyokimyasal dalgalanmalar nedeni ile biraz asabiyet yada depresyon hissedebilirsiniz. Nöroiletken ( sinir hücrelerinin birbiriyle iletişim kurmasına olanak veren maddeler ) seviyesindeki ve hormonlardaki değişiklikler bunun başlıca sorumlusudur.


Gıdalar hakkında B12 vitamini sinir iplikçiklerini korumada, sinir sistemi gelişimini desteklemekte ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar. Hamilelik sırasında günde 2, 6 mcg B12 alınması önerilir. Her gün et, yumurta yada süt ürünleri tüketen birinin yeterli miktarı alması garantidir.Katı vejeteryanlar besin desteği alabilir yada B12 ile zenginleştirilmiş soya sütü içebilir.


Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin kaydettiği ilerlemeleri okurken belkide kolların bacaklardan, üst dudağın alt dudaktan önce oluştuğunu ve beynin gelişmesinin diğer tüm organlardan daha karmaşık olduğunu fark ettiniz. Burada bir düzen vardır: Buna sefolokaudal gelişme denir. Basit ifade etmek gerekirse, bazı hücre öbekleri için gelişme baştan ( sefalo ) makata ( kaudal ) olur. Bu nedenle, organlar ve sistemler kendi sıralarını beklemek zorundadır; çünki bir kısım gelişme gelişigüzel yada spontane değil, ardışık cereyan eder.


39. GÜN TARİH: 227 GÜN KALDI


Yarın itibariyle bebeğinizin alt uzuv yerlerinde gelişmiş ayak plakaları olacak ve bebeğinizin gözünün retinasında pigment bulunacaktır. İşitme kanalı haline gelecek muhtelif kabartılarla dış kulak oyuğuda bebeğin başının her iki yanında mevcuttur.


Cildiniz çatlamaya yada kurumaya başlayabilir. Ciltteki problemlerin nedeni aşırı yağ ifrazatı ve hamileliğe bağlı hormonal değişikliklerdir.


Rahatınız için Cildiniz kurysa nemlendirin; yağlıysa bir yüz yıkama jeli veya hafif bir sabunla yıkayarak temiz tutun. Akne ilaçları almayın. Bu tür ilaçların etkileri konusunda doktorunuza danışın.


Gıdalar hakkında Çikolata ve kakao, kakao çekirdeğinden gelen kafein içerir. Eğer hamileliğiniz sırasında kafeini tamamen hayatınızdan çıkarmıyorsanızen azından günde bir fincan kahve veya ona denk miktarda kafeinle sınırlayın.


40. GÜN TARİH: 226 GÜN KALDI


Damak gelişmeye devam eder. Bebeğin gözleri pigmentlidir. ( Göz rengi ancak doğumdan sonra yerleşir. ) Çene ve yüz kasları oluşmaya başlar ancak göz kasları gelişimlerini yarın tamamlayacaktır. Bebeğin dişleri ( yada süt dişleri ) dişetlerinin altında gelişmeye başlar. Bebeğin kalbi dört odacığını olgunlaştırmaya başlar. Şimdi, kalbin enerji çıktısı bir yetişkinin yüzde 20'si kadardır. Beden oyuğu kalp, akciğerler ve karın bölgesindeki organları kapsamak üzere bölümlere ayrılmaya başlar. Diyafram da oluşmaktadır. ( Bu doku göğüs boşluğunu karın bölgesinden ayırır.)


Glikoz metabolizmasının sabah bulantılarında rolü olabilir. Sabahları glükoz seviyelerinin çok düşmemesi için hamile kadınların yatmadan önce hafif bir şeyler ( süt, kızarmış ekmek ) gibi atıştırması tavsiye edilir. Kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir.


Bunu biliyor muydunuz? Bu ilk kırk günlük gelişme döneminde bebeğiniz günde 1 mm büyür. Ancak büyüme tüm vücudunda eşit değildir. Bir gün kollarda yoğunlaşırken, diğer gün bacaklara yönelir ve bu böyle sürüp gider.


Gıdalar hakkında Bebeğinizin dişlerinin gelişimi için kalsiyum gerktiği için peynir, sardalya ve brokoli gibi kalsiyum yönünden zengin gıdaları bol tüketin. Eğer brokoliyi sade sevmiyorsanız üzerine peynir ekleyin, tart, omlet ve çorbalarda kullanın. Eğer bünyeniz kaldırıyorsa çay, kahve veya soda yerine süt için. Eğer sade süt size cazip gelmiyorsa meyveli yada kakaolu çeşitlerini deneyin yada kalsiyumu bol gıdalar tüketin ve bol su için.


41. GÜN TARİH: 225 GÜN KALDI


Tüm bu hızlı gelişme nedeniyle bebeğinizin başı gövdesinden daha büyüktür ve gelişmekte olan kalbi barındıran doku kabarcığının üzerine kıvrılmış durumdadır. Önümüzdeki iki gün içinde boyun ve gövde güçlenmeye başlayacak. ( hatırlıyormusunuz, bu noktaya kadar embriyonik bebeğinizin şekli C harfine benziyordu. ) .Ayrıca önümüzdeki iki gün içinde el tabakasında bebeğinizin parmaklarının yerlerini gösteren kabartılar oluşacak.Parmak kabarcıklarının gelişim aşaması sürerken bebeğinizin elleri istiridye kabuğu görüntüsünde olacak. Bebeğiniz şimdi yaklaşık 11-14 mm. Bir yerfıstığı kabuğuna sığacak kadar küçük ve o kabuğun içindeki yer fıstığından bile hafif.


B6 vitamini vücudunuzun protein, protein dokuları ve kırmızı kan hücreleri oluşturmasına yardım eder ve sinir sisteminin normal işlevlerini destekler. Hamilelik sırasında günde 1,9 gr önerilir.


Gıdalar hakkında Yulaf ezmesi, ekmek, muz, avakado, kırmızı erik, domates, tavuk, karaciğer, somon, kurubakliyat ve bezelye, tüm et çeşitleri, süt, yeşil yapraklı sebzeler, hazır kahvaltı gevrekleri ve patates zengin doğal B6 vitamini kaynaklarıdır.


ÖNEMLİ Vücut bir aylık B6 vitamininden fazlasını depolayamaz. Bu nedenle besin kaynakları önemlidir. B6 vitamini, niasin ve C vitamini suda çözülebilir olsada, aşırı miktarlarda alınmamalıdır.


Farklı kültürlerde doğum Eskiden bazı filipinli kabileler doğacak bebeğin, anne yapışık iki muz yiyince ikiz, patlıcan yiyince de koyu tenli olacağına inanırdı.


42. GÜN TARİH: 224 GÜN KALDI


El parmaklarının parmak tümsekleri bugün tamamlanmış olmalıdır. Kalbin içinde, pulmoner arter hattı( oksijen alması için akciğerlere kan taşıyan kan damarları ) aort hattından ayrılır.Bebeğinizin böbrekleri, sırtın bele yakın kısmında nihai pozisyonların a doğru yükselirken idrar üretmeye başlar. Bugün, bebeğin kol gelişimindeki kritik dönem sona erer. Kollar artık olması gereken yerdedir ve ebatları gelişimin bu aşaması için oranlıdır.


Bugün itibariyle ikinci adet döneminiz atlar. Ostrojenin ( bir hormon ) yol açtığı uyarı ve gelişmekte olan bebeğin yarattığı gerilme sonucu rahminizdeki hücreler hamile olmadığınız döneme kıyasla on yedi ila kırk kez büyümüşlerdir.


Gıdalar hakkında A vitamininin emilimine yardımcı olmak için hamilelik döneminde günde 10 mg E vitamini alınması önerilir. E vitamini kan hücrelerindeki ve akciğerdeki zarın dağılmasını önler ve hasar görmüş dokuyu onarır. LDL kolestrolünüde azaltır. LDL, damarlarda plak oluşumuna neden olan kötü kolestroldür. Beslenmedeki E vitamininin yüzde 60'ı bitkisel yağlardan, margarin ve salata sosundan gelir. Ev vitamini için en iyi gıda kaynakları ayçiçeği çekirdeği, badem ve tatlı patatestir.



Bir yetişkinin bir çocuktan en bariz farkı, çocuk olmanın ne demek olduğunu unutmuş olmasıdır.


RANDALL JARRELL



7. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE: 9. HAFTA



43. GÜN TARİH: 223 GÜN KALDI


Bu hafta-7. hafta- ilk kez 5. haftada beliren kıkırdak kemikleşmeye başlar ve uzuvlar önemli bir değişim geçirir. Önümüzdeki iki gün içerisinde bebeğinizin dizlerinin ve ayak bileklerinin olacağı yerlerde girintiler meydana gelecek. Bebeğinizin el plakalarındaki çıkıntılar artık açıkça her bir parmağın nerede olacağını gösterir. Pelviste gonadlar meydana gelmektedir ve gelecek hafta içi gibi çocuğunuzun cinsiyetine göre ya testis yada yumurtalık oluşacaktır. Yumurtalıkları kaplayan doku bunları vücut duvarına bağlar ve onlara kan damarları ve sinir aktarır. Meme başları her iki cinsiyettede belirir. Bebeğin göz kapaklarıda oluşmaktadır.


Varisler hamileliğin yaygın yan etkilerindendir. Bedeninizin bebeği desteklemek için ürettiği ekstra kan hacmi ve fazla kilo bacaklarınızdaki kan damarlarına yük bindirir.


Rahatınız için Varis oluşmasını engellemek veya semptomları azaltmak için şunları yapın: Destekleyici kilotlu çorap giyin, bacaklarınızı yüksekte tutun ve otururken bacak bacak üstüne atmayın, uzun süre ayakta durmayın- özellikle de kucağınızda bir bebek varken- aşırı kilo almaktan kaçının ve günde 30 dakika ( ılımlı ) egzersiz yapın. Eğer ilk hamileliğinizde varis oluştuysa, muhtemelen bu seferde olur .


Gıdalar hakkında Kan pıhtılaşması ile ilgili bir madde ürettiği ve kemiklere kalsiyum çekilmesine yardımcı olduğu için günde 65 mcg K vitamini önerilir. Lahana, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler ve mercimek iyi birer K vitamini kaynağıdır.


Bilginiz olsun: Vücuttaki K vitamininin yarısı bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir diğer yarısıda yiyeceklerden gelir. Bebeklere doğduklarında K vitamini iğnesi yapılır çünki henüz bedenlerinde K vitamini üreten bakteriler bulunmamaktadır.


44. GÜN TARİH: 222 GÜN KALDI


Bebek artık dokunmaya karşı refleks hareketleri sergiler- eğer bir nesne bebeğin başına değerse bebek başını aksi yöne çevirir. Beyin yarımkürelerini oluşturacak doku belirginleşmiştir.Dengeyi ve vücudun pozisyonunu algılayan yarım daire şeklindeki kanallar bebeğinizin iç kulağında oluşmaya başlar. Dirsekler önümüzdeki üç gün içerisinde gözle görülür olacaktır. Bugün itibariyle, bebeğinizin diz ve ayak bileklerindeki oyuntular mevcuttur. Önümüzdeki üç gün içerisinde ayak parmağı zerrecikleri belirir.


Eğer adet döneminizden önce cildinizde sivilceler çıkıyorduysa, şimdi, hamileykende muhtemel benzer cilt sorunlarını yaşayacaksınız.


Gıdalar hakkında Kalsiyumun en bilinen rolü bebeğinizin kemik ve dişlerinin oluşumundadır. Hamile kadınların günde 1000mg kalsiyum alması gerekir. Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. 250 ml'lik bir bardak yüzde 2 yağlı sütte 352 mg; 1 bardak yağsız sütte 296 mg; 1 bardak yoğurtta 272 gram kalsiyum vardır.


Bunu biliyor muydunuz? Bugün, kaydedilebilecek ilk beyin dalgaları meydana gelir.


45. GÜN TARİH: 221 GÜN KALDI


Bugün yada yarın itibariyle bebeğinizin meme uçları gözle görülür olacaktır. Bebeğinizin beyni ile minik kasları ve sinirleri arasındaki bağlantı geliştiği için artık vücudu ve uzuvları kendiliğinden hareketler yapmaya başlıyacaktır.Henüz bu hareketleri hissedemessiniz, çünki bebeğiniz hala çok küçüktür, rahim duvarına nadiren değer ve bu hareketlerde çok az bir kuvvet vardır. Bebeğiniz şimdi 13-17mm'dir. Sıkışık olsada, sizinki kadar iki bebek bir litrelik plastik bir şişe içinde oyun oynayabilir.


Kan hacminiz sürekli artar ve artmaya devam edecektir.Bedeniniz hamilelik sırasında embriyonik bebeğinize ve gebeliği destekleyen ( plesanta gibi ) yapılara kendi kan ihtiyacınızı etkilemeden kan aktarmak için eskisine oranla çok daha fazla kan üretir.


Sağlığınız için Bedeniniz kırmızı kan hücreleri ve plazma üretimini desteklemek için B6, B12, folik asit ve demire ihtiyaç duyar. Karaciğer, somon, bezelye ve muz B6 vitamini içerirler. Karaciğer aynı zamanda iyi bir B12 kaynağıdır. Diğer kaynaklar: Alabalık, sığıeti ( 90 gram sığır eti fazladan yağiçeren hamburger köftesinin iki katı B 12 içerir ), süt ve süt ürünleri.


46. GÜN TARİH: 220 GÜN KALDI


Yüz dokuları yüzdeki eksik parçaları şekillendirmek üzere kaynaşırken bebeğinizin burnunu oluşturacak hücreler burun kesesinin etrafında gelişir. Bugün itibariyle dirsek kesesi açıkça görülebilir ve kollar atar ve toplar damar ağının tamamına sahiptir. Bugün itibariyle ayrıca , her iki ayak plakasında ayak parmağı kabarcıkları ortaya çıkar. Ayak tabakasındaki deri, gelecekte oluşacak parmaklar arasında kıvrılarak her birini birbirinden ayırır.


Memelerinizde değişiklikler farketmeye devam edeceksiniz: Karıncalanma hissi ve öğüsleriniz ayrıca daha dolgunlaşıp ağırlaşabilir.


Rahatınız için Göğüs sarkmasının nedenleri genler, yer çekimi ve yaş olsa da, hamilelik sırasında iyi bir göğüs desteği büyük önem taşır. Sporcu sütyenlerinin sağladığı ekstre destekten faydalanabilir ve üst bedeninizi sıkı tutmak için spor yapabilirsiniz. Sizin için doğru olan egzersiz tipi ve miktarı konusunda doktorunuza danışın.


Gıdalar hakkında Hamilelik sırasında yaklaşık 800 mcg A vitamini önerilir.Tüm sarı, koyu turuncu ve koyu yapraklı sebzeler, vücutta A vitaminine çevrilen ve hücre tahribatını tamir etmeye yardım eden beta-karoten yönünden zengindir. Karaciğer vücuttaki A vitamininin yüzde 90'ını depolar ve bunu 6-12 ay muhafaza eder.


47. GÜN TARİH: 219 GÜN KALDI


Bugün itibariyle bebeğin göz kapakları oluşmaya başlar. Önümüzdeki iki üç gün içinde bebeğinizin temel beden oranları değişecektir: Gövde uzayacak ve güçlenecektir.Şimdilik bağırsakların büyük bölümü, karın boşluğu koca karaciğerin yanında hızlı büyüyen bir organı barındırabilmek için, çok küçük olduğu için göbek kordonunda bulunur.


Önceki haftalarda olduğu gibi, yemekten sonide yanması ve hazımsızlık yaşamaya devam edebilirsiniz. Küçük porsiyonlar halinde az yağlı ana ve ara öğünler yiyin. Genelde, şimdi aşeriyor olabildiğiniz ancak yiyemediğiniz baharatlı, yağlı yada kızarmış gıdalar ve çikolata bebek doğduktan sonra yenilebilir.


Bunu biliyor muydunuz? Midenin alt bölümü üst bölümünden daha hızlı büyür ve mideye karekteristik eğik biçimini verir.


Bilginiz olsun Bu hafta sırasında bebeğin omurgası her bir omur arasında tampon görevi görecek diskleri oluşturmaya başlar.Ayrıca pelvisin arkasındaki kuyruk sokumu omuru da kaynar.


Gıdalar hakkında Ekmek, tahıl, pirinç ve makarna önemli kompleks karbonhidrat ve B vitamini kaynaklarıdır. Eğer işlenmemiş olanları tercih edilirse, eser elementler ve lif yönünden de zengin olurlar. Bir porsiyon bir dilim ekmeğe, yarım bagele, 1/2 kase pişmiş tahıla 30 gram kahvaltı gevreğine eşittir.



48. GÜN TARİH: 218 GÜN KALDI

Bebeğinizin gözlerinin yapısı artık iyice gelişmiştir ( ancak henüz görsel algılama yapacak kadar olgunlaşmamıştır. ) Önümüzdeki üç gün içinde dil gelişmeye başlar. Dış kulak kanalı mevcuttur ve kulaklar bebeğinizin alt kısmındadır. Gelişme devam ederken yapılar kelimenin tam anlamıyla bir yerden diğerine geçer. Bebeğinizin kulakları aşağıda kalmayacaktır. ( tabii bu ailesel bir özellik değilse ). Kafa büyüklük ve biçim itibariyle geliştikçe, normal pozisyonlarına çekileceklerdir. Aynı şekilde iyice yapılanmış olmasına rağmen gözler bebeğin başının yanlarında bir tavşanınkine benzer şekilde yerleşmiştir; ancak baş gelişimi devam ederken öne doğru geçeceklerdir. Bebeğiniz şimdi 16-18 mm uzunluğunda ve yaklaşık 0,94 gr- 1/5 çay kaşığı su 1/5 ağırlığındadır.

Bu süre boyunca yakalandığınız her hastalık bebeğinize geçebilir: Bu nedenle soğuk algınlığı, grip yada başka hastalıkları olan kişilerden uzak durun. Daha iyi bir hijyen için eve geldiğinizde ve başka bir işe başlamadan önce elinizi sabun ve ılık suyla yıkayın. Eğer çocuğunuz dışarıda başkalarıyla temas halindeyse ikinci gebeliğinizde birincisine oranla daha fazla mikroba ve diğer mikroorganizmalara maruz kalacaksınız demektir. Çocuğunuzun yüzünü ve/veya burnunu yıkamanız ve hapşırırken elleriyle ağızlarını kapatmaları yardımcı olabilir.( canlı bakteriler burunda yaşar.)

ÖNEMLİ Eğer soğuk algınlığı yada gribe yakalandığınızı düşünüyorsanız, ilaç almadan önce doktorunuza danışın.

Bunu biliyor muydunuz? Artık rahminizde 1 ila 2 tatlı kaşığı ve 2/3 çorba kaşığı ( 5-10 ml ) amniyotik sıvı bulunuyor.

Bilginiz olsun Bebeğiniz sıvıyla çevrili olsa bile boğulmaz çünki hava almak için akciğerlerine bağımlı değildir. Oksijen bebeğe sizden, göbek kordonu kanından gider.

49. GÜN TARİH: 217 GÜN KALDI

Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin kolları bir şekilde uzayacak ve dirsekten bükülmeye başlayacaktır. Parmaklar belirir. Parmaklar kısadır, aralarındaki deri kıvrımlarıyla iç içedir.

Bir kadın planlayarak hamile kalmadıysa, yaklaşık iki aydır adet görmediğini ve birşeyler olup bittiğini şimdi fark eder. Geriye dönüp düşündüğünüzde sadece yedi kısa hafta içinde bebeğinizin sisteminde ne kadar çok büyüme ve değişiklik olduğunu göreceksiniz.

Bunu biliyor muydunuz? Şu anda bebeğinizin kol uzunluğu ancak şu basılı 1 kadardır.

Gıdalar hakkında Patates dahil sebzeler vitamin, mineral ve fitokimyasallar sağlar, A ve C vitaminleri bakımından zengindirler. Bir porsiyon 250 ml'lik bir kase çiğ, yapraklı sebzeye; 1/2 kase doğranmış yada pişmiş sebzeye ya da 1/2 kap sebze suyuna eşittir.


8. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE : 10. HAFTA





50. GÜN TARİH: 216 GÜN KALDI

Bebeğinizin beyin yüzeyinde artık insan beyninin karakteristik özelliği olan yuvarlaklar ve yarıklar oluşmaya başlar. Üst dudak tamamen oluşmuştur. Primer kemikleşme merkezleri uzun kemiklerde belirir. Bu merkezler kıkırdakların yerine kemik geçmesi sürecini idare eder. Kemikleşme süreci her zaman üst kolda başlar, burada ilk gerçek kemik hücreleri kıkırdağın yerine geçer. Eğer bebeğiniz kızsa klitoris oluşmaya başlar.( erkek penisinin geliştiği aynı dokudan) Bu zamana kadar bebeğinizin kalp gelişiminindeki kritik dönem tamamlanmıştır. Kalp gelişip büyümeye devam edecektir, ancak o kadar hızlı değil.

8. haftadan itibaren areolada, yani meme başının renkli bölümünde Montgomery tüberkülleri adı verilen oniki ila otuz küçük kabarcık oluşur. Bu tüberküller yağ taşıyan mevcut bezlerin genişlemesidir ve bunların salgıladığı yağ, meme başlarını yumuşak tutacaktır.

Bilginiz olsun Bebeğinizin kalbi güçlü atar. Mide bazı sindirim sularını ve karaciğer de kan hücrelerini üretebilir. Böbrekler bir miktar atığı ( ürik asit ) bebeğin kanından temizleyebilir.

Gıdalar hakkında Hamilelik sırasında yediğiniz yiyeceklerin besin değerini korumaya dikkat edin. Sebzeyi kabuğuyla fırınlamak besin değerinin çoğunun korunmasını sağlar; sebzeleri mikrodalgaya kabuklarıyla koymak ve aynı şekilde çok az yağ kullanmak kaydıyla ızgara yapmak kadar faydalıdır.

51. GÜN TARİH: 215 GÜN KALDI

Göz retinası artık tamamen pigmentlenmiştir.Bebeğinizin kolları daha uzundur ve artık dirsekten kıvrılır. Baş parmakla birlikte el parmakları da uzamıştır, ancak hala kısa ve ağ şeklindedir. Ayak tabakasında parmaklar arasında gedikler yada oluklar oluşmuştur. Bebeğin kuyruğu hala görünür, ancak kısa ve küttür ve bu hafta sonu itibariyle yok olacaktır.

Bedeniniz değişir ve bebeğiniz büyürken kıyafetlerinizin bel ve göğüs kısımlarının sıktığını fark edebilirsiniz.Henüz belli olmuyormu?

Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin kol ve bacak kasları artık beyni tarafından ' hareket ettirilebilmektedir'.

Gıdalar hakkında Meyvelerde karbonhidrat, lif, vitamin, mineral ve fitokimyasallar bulunur ve sebzeler gibi, önemli birer A ve C vitamini kaynaklarıdır. Bir porsiyon, bir orta boy meyveye, 1/2 kase doğranmış ufak taneli meyveye yada 3/4 kase meyve suyuna eşittir.

Geçmişte ve günümüzde çocuk doğurmak 1652!de Philip Barrough ' Method of Physick ' adlı kitabında doğum sancısı sırasında nefes almayı önerdi: ' ve eğer kadın daha önce doğum sancısı çekmediyse, onun nefesini sıkıca tutmaya ve olanca gücüyle karnını şişirmesine sevk edin.' O zamanlar pelvik bölge rahatlatılabilirse sancının da azaltılabileceği inancı vardı. Bugün de aynı inanç yaygındır.

52. GÜN TARİH: 214 GÜN KALDI

Bugün yada yarın itibariyle kulaklar tamamen gelişmiş olacak. Bebeğinizin burnu küttür ve gözler yoğun olarak pigmentlenmiştir. Damak kemikleri kaynamaya başlar ve bebeğinizin dilinin yüzeyinde tat kabarcıkları oluşur. El parmakları ayrılmıştır. Ayak yelpaze, ayak parmakları ise ağ şeklindedir, ve ayaklar gibi ellerde birbirine dokunur. Bebeğinizin baş makat uzunluğu 22-24 mm'dir. Bir YTL'lik kadar.

Hamilelikle birlikte ortaya çıkan pigmentasyon değişiklikleri artık daha bariz olabilir. Cildinizde lekeler ve belki de meme başı çevresinde koyulaşma fark edebilirsiniz. Bu değişiklikler geçicidir ve bebeğiniz doğduktan sonra kaybolacaktır. Şimdiye kadar amniyotik kese yaklaşık bir tavuk yumurtası büyüklüğüne ulaşmıştır.

Bilginiz olsun: Bebeğin bedenindeki ilk kemik hücrelerinin oluşumu embriyonik dönemin sonuna işaret eder. Bu aşama kilometre taşı seçilmiştir çünki kemik oluşumunun başlangıcı bedendeki temel yapı ve organların ortaya çıkmasıyla aynı zamana denk gelir.

Gıdalar hakkında Potasyum kalp atışının devamı, hücrelerin susuz kalmasının önlenmesi, sinir hücresi iletişiminin kolaylaştırılması, karbonhidrat metabolizması ve kas kasılmaları açısından önemlidir. Günde 2000 mg potasyumun güvenli ve yeterli olduğu düşünülür. Potasyum desteği önerilmez, ancak avakado, patates ve incirin yanı sıra muz da mükemmel bir potasyum kaynağıdır. İstediğiniz kadar olgunlaşıncaya kadar muzları buzdolabına koymayın. Buzdolabında muzun kabuğu kararacak ancak meyvesi olgunlaşmıyacaktır.

53. GÜN TARİH: 213 GÜN KALDI

22-24 mm uzunluğundaki bebeğiniz geçen ay olduğundan dört kat uzundur. Eğer bir ay içinde benzer bir büyüme yaşasanız altı metrelik bir tavanı olan odada iki büklüm durmanız gerekirdi.

Radyasyon rahmi etkileyeceği için röntgen ışınlarından kaçının.

Bunu biliyor muydunuz? Erkeklerde üreme ve idrar kanalları birbirine bağlıdır. Bu sekizinci hafta boyunca erkek bebeğin böbreklerinden idrar çeken tüpler her iki testiste de spermin olgunlaşmasına yardım eden yapıları ( epididim ) ve sistem boyunca spermi taşıyan tüpü oluşturur. ( vas deferens ). Sonunda sperm ve idrar pek çok aynı tüp içinden geçer. Kızlar için böyle bir bağlantı yoktur. - Yumurtaları ve idrarı üreten sistemler tamamen ayrıdır.

Sağlığınız için Fosfor vücutta en çok bulunan ikinci mineraldir. Kemiklerde kalsiyumla birleşir ve tüm beden hücrelerinin yapısında bulunur. Hamilelik döneminde günde 700 mg önerilir. Hayvansal protein en iyi fosfor kaynaklarından biridir. Eğer beslenmenizde yeteri kadar protein ve kalsiyum alıyorsanız yeterli fosfor da alıyorsunuz demektir.Öte yandan beslenmede çok fazla fosfor, fakat çok az kalsiyum almak krampların sorumlusu olabilir.

54. GÜN TARİH: 212 GÜN KALDI

Bebeğinizin göz kapakları artık daha gelişmiştir ve dil tümüyle oluşmuştur. Bugün dış kulaklar son şeklini alsalar da hala aşağıdadırlar. Bebeğinizin ayak parmakları artık birbirinden ayrılmışlardır ve daha uzun dururlar.İlk defa, bebeğinizin uzuvları maksatlı hareketler yapabilir.

Son üç dört haftada bebeğinizin yaşadığı hızlı büyüme yavaşlamayacak, bu hız sürecek ve hatta zaman zaman daha da hızlanacaktır. Mümkün olan en sağlıklı bebeğe sahip olabilmek için elinizden geleni yapın: iyi dinlenin, iyi beslenin,bol su için, egzersiz yapın, gevşeyin,ilaçlardan ve alkolden uzak durun.

Bilginiz olsun: Eğer bebek erkekse testisleri erkek cinsiyet hormonu ( testosteron ) ile birlikte iç organların dişi yapılara dönüşmesini engellemeye yönelik maddeler salgılayacaktır.( Testesteron üretim hamilelik hormonu olan hCG ile harekete geçirilir.) Öte yandan dişi üreme sistemi gelişmesini tamamlamak için hormonlara ya da yumurtalıklara ihtiyaç duymaz. Her iki şekilde de üreme sisteminin gelişimi 8. ve 12. haftalar arasında olur.

Bunu düşünün Hamilelik hormonları bağ dokuları yumuşatabildiğinden egzersiz yaptığınızda eklemleriniz üzerinde baskı yaratmanız daha muhtemeldir, bu nedenle hareketleriniz yumuşak ve kontrollü olmalıdır. Eğer mevsim uygunsa çocuğunuzu yüzmeye götürün yada hoş serinliğin tadını kendi başınıza çıkartın. Denge ve gevşemeye önem veren Tai Çi hamilelik döneminde özellikler faydalı olabilir, egzersiz bisikletide yararlı olabilir.

55. GÜN TARİH: 211 GÜN KALDI

Önümüzdeki iki gün içinde erkeklerde skrotum oluşmaya başlar ( skrotum testisleri barındıran karın duvarının dış kesesidir.) Baş artık yuvarlak görünür ve oransız şekilde büyüktür, bebeğin uzunluğunun neredeyse yarısını oluşturur. Kafa derisini oluşturacak doku bebeğin başının tepesine yakın bir bant şeklinde görünür. Boyun bölgesi yapılanır.

Bu haftadan itibaren kan hacminizde yüzde 40-50 artış olacaktır- en çok da kanın sıvı kısmında ( plazma ). Kırmızı kan hücreleri sayımınızda ancak ufak bir artış olacaktır.

Bunu biliyor muydunuz? Genlerin yönlendirilmesiyle bebeğin gelişimi bir saatin işleyişi gibidir, her bir kısım diğer bir kısımla bağlıdır. Örneğin her iki kulak da hem zaman hem de ( genellikle ) şekil açısından aynı anda gelişir. Ama öte yandan her bebeğin kulakları aile kalıbına uygun, fakat benzersizdir.

Gıdalar hakkında Et, tavuk, kuru baklagil, yumurta, tohumlar ve kabuklu yemişler temel protein, demir, B vitamini ve çinko kaynaklarıdır. Bir porsiyon 60-90 gram pişmiş yağsız et ya da dengine eşittir. 30 gram yağsız etteki protein !/2 kase pişmiş kuru baklagile, bir yumurtaya, iki çorba kaşığı fıstık ezmesine ya da 1/3 kase kabuklu yemiş yada tohuma eşittir.

Farklı Kültürlerde Doğum İsveç'te kadınların sancıları için ilaçlar mevcuttur, fakat alacaklarsa ne alacaklarının kararı onlara aittir. Doğum kadının başarısı olarak görülür.


Çocuklar ne geçmiş olanı ne de gelecek olanı düşünür; şimdiki zamanın tadını çıkarırlar.


Bunu çok azımız yapabilir.


JEAN DE LA BRUYERE




56. GÜN TARİH: 210 GÜN KALDI

Bebeğin bacak gelişimindeki kritik dönem tamamlanmıştır. Bunun anlamı bacakların artık olması gereken yerde ve gelişimin bu aşamasına göre uygun orantıda olduğudur. Omuzlar mevcuttur ve dirsekler kalçaları gösterir halde kolları vücudun her iki yanına konumlandırmak üzere dışa doğru dönmüştür. Bacaklar içe dönmüştür ve gövdeyle dümdüz aynı hizadadır. Dizler yüzü gösterir. El ve ayak parmakları ayrılmıştır ve ayak tabanı görülebilir. Eklemler ve ayak tırnakları doğumdan önce oluşacaktır. Bugün itibariyle bebeğinizi kaplayan ince ektoderm tabakasının yerine bebeğinizin derisinin üst tabakasını oluşturacak oldukça yassı hücrelerden oluşan bir katman geçer. Bağırsaklar beden boşluğunyerlerine geçmeye başlar ancak hala büyük bölümü göbek kordonu içinde yer alır. Bebeğinizin dış genital organları gelişmektedir ancak erkek yada dişi organlar henüz bariz bir şekilde görünmez. Kuyruk yok olmuştur. Bebeğinizin boyu 29 mm ve kilosu bir-üç gramdır ve kolaylıkla bir yemek kaşığının içinde tutulabilir.

Bu gece yatağa girerken iki aylık hamilesiniz. Artık rahminiz orta boy bir portakal yada bir tenis topu büyüklüğündedir. Daha hareketlerini fark edemediğiniz bir bebekte bu kadar çok değişiklik meydana gelebilmesi hayret vericidir. İki ay kadar sonra hareketlerini hissttirecek kadar büyük olacaktır. O zaman hamilelik belirtilerine ek olarak, büyümekte olan kızınız ya da oğlunuzla daha yakın bir ilişkiniz olacaktır.

Bilginiz olsun: Artık bir embriyo olarak değerlendirilmeyen bebeğiniz oranlı, küçücük bir bebektir.

Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin göbek kordonunun çapı ortalama 19,1 mm'ye genişleyecektir.


ÜÇÜNCÜ DÖRT HAFTA



BU AY YAPILACAKLAR


Kalbe yararlı muhtelif besleyici gıdalar tüketmeye, bol sıvı almaya, yeteri kadar dinlenmeye ve ihtiyaç duyduğunuzda idrara çıkmaya devam edin. Rafine şeker miktarını azaltın ve daha fazla bakliyat ve bezelye gibi tohumlu meyveler yiyin.


Kan hacminizdeki artışı ve kırmızı kan hücrelerinin gelişimini desteklemek için yeteri kadar demir, C vitamini, bakır, kobalt, kalsiyum, folik asit, klorid ve B6, B12, C,E ve K vitaminleri, kemik ve kıkırdak oluşumu için fosfor, magnezyum, florid, manganez ve çinko alın.


Denetim altında, makul ölçüde egzersiz yapmaya devam edin. Rahatsızlık veren, nabzınızı dakikada 150'nin üzerine çıkaran, sırtüstü uzanmanızı gerektirenyada vücut ısınızı çok artıran her türlü aktiviteden uzak durun. Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında bl sıvı alın.


Kullanabilecveğinizden daha fazla kalori tüketerek fazla kilo almamaya dikkat edin. Rahat, sıkmayan giysiler giyin.


Cildinizdeki pigmentasyon değişikliklerinin güneşe çıkınca artacağını bilin. Günlük güneş koruyucusu kullanın, koruyucu giysiler giyin ve gölgede durun.


Varisleri, sabah bulantılarını ve kabızlığı engelleyin ya da azaltın; sırt ve ekrem ağrılarını en aza indirmek için önlem alın.


Cildinizi sıkı, nemli tutarak ve yavaş kilo alarak çatlak oluşma olasılığını en aza indirin.


Kendinizi güçsüz hissetmemek ve baş dönmelerinden kaçınmak için özellikle yatar durumdayken yavaş pozisyon değiştirin; çok sıcak banyolardan, sıcak suyla doldurulmuş küvetlerden ve spa'lardan vazgeçin.


Artık her an bebeğin hareketlerini hissedebileceğinizi bilin.


Eğer vajinal salgılarda değişiklik varsa ya da idrara çıkarken acı duyuyorsanız doktorunuzla temasa geçin.


Doktorunuzun onayı olmadan ( baş ağrısı için bile ) hiç bir ilaç almayın.


57. GÜN TARİH: 209 GÜN KALDI


Önümüzdeki dört gün içinde el ayak tırnakları ve saç folikülleri belirecek ( Bunlar cildin üst katmanının özelleşmiş bölümleridir. ) ve bebeğiniz dik konuma geçecektir. 6. Hafta gelişmeye başlayan eklemler artık bir yetişkininkine benzer. 9. hafta hızlı büyüme haftasıdır. Doğuma kadar günlük ortalama büyüme hızı 1,5 mm'lik boy atımıdır; ancak bu andan itibaren bebeğiniz daha da hızlı büyümeye başlayacak.


Bulantılar ve rahatsızlıklar biraz geçince iştahınızın arttığını gözlemleyebilirsiniz.Eğer daha yiyeceklerle aranız düzelmediyse 17. haftaya kadar rahatlatıcı çareler arayn.


Gıdalar hakkında Mevcut genel beslenme önerileri bol ve çeşitli tahıl, sebze ve meyve tüketmek yönündedir. Yağ, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük; makul miktarda şeker ve makul miktarda tuz ve sodyum içeren bir beslenme programı uygulayın.


Bunu biliyor muydunuz? Bebeğinizin embriyo olarak büyüme dönemi tamamlandı. Bundan sonra doğuma kadar bebeğinizin bilimsel adı ' fetu ' olacaktır.Fetus dönemi hızla beden gelişimi ve baş büyümesinin nispeten yavaşladığı bir dönemdir.Sürekli büyüme dönemleri tipik olarak büyümenin olmadığı uzun aralarla dönüşümlü gider. Fetü kelimesi latince ' döl ' anlamına gelir.


58. GÜN TARİH: 208 GÜN KALDI


Bebeğinizin başı boynunun yarısından fazlasını oluşturur. Şimdilik yüz geniştir, gözler birbirinden uzaktır, dudaklar kapalı ve kulaklar aşağıdadır. Bu haftanın sonu itibariyle bebeğinizin boyu yaklaşık 5 cm olacaktır. Yaklaşık bir kredi kartının kısa tarafı uzunluğunda.


Kan hacminiz artarken bacak, göğüs ve karnınızın üzerindeki toplar damarların daha belirgin olduğunu fark edebilirsiniz. Varis oluşumunu engellemek yada belirtilerini azaltmak için destekli çoraplar giymek, aşırı kilo almamak ve kan akışını desteklemek için egzersiz yapmak gibi önerilere uyun.


Gıdalar hakkında Rafine şeker piyasadaki 'gıda niteliği taşımayan' en zararlı şeylerden biridir. Bedene kalorinin dışında hiç bir şey kazandırmaz ve diş çürümeside dahil hemen her hastalıkla bir şekilde ilintilidir. Rafine şeker, kahverengi şekerde, beyaz şekerde, balda, akağaç şurubunda ve mısır şurubunda bulunur. Rafine şekerin alternatifleri arasında kuru meyvelerle doğal olarak tatlı olan diğer yiyecekler bulunur. Splenda gibi alternatif bir tatlandırıcı aslında kalorisi olmayan bir şeker molekülüdür. Yapay tatlandırıcılara tercih edilir. Öte yandan şeker yerine kullanılan tatlandırıcılar içeren meşrubatlar önemli besin kaynaklarının yerine geçirilmemelidir.


59. GÜN TARİH: 207 GÜN KALDI


Bebeğinizin bedeni güçlenmeye devam eder; gövdesi uzar ve duruşu dikleşir. Bebeğin bacakları kısa ve uylukları nispeten küçük olsa da alt uzuvlarda tüm damarlar oluşmuştur.


Rahminiz artık küçük bir greyfurt büklüğündedir. Bu haftanın sonu itibariyle bebeğinizi yaklaşık üç yemek kaşığı ( 30 ml ) amniyotik sıvı çevreler. Bu sıvı her üç saatte bir yenilenir.


Sağlığınız için Her gün gıdalardan 70 mg C vitamini almanız gerekir. C vitamini atardamarlar bağ dokusunun inşaasına destek olur, demirin emilimine yardımcıdır ve bir antioksidandır. Taze portakal suyu, sivri biber, taze greyfurt suyu, papaya, brüksel lahanası, brokoli ve portakal harika C vitamini kaynaklarındandır. Portakal suyu ayrıca tansiyonunuzu hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir seviyede tutmaya yardım eden potasyum açısından da iyi bir kaynaktır.


Gıdalar hakkında Sıvı alımı önemlidir. Ancak diyet olmayan meşrubatlardan uzak durun- her 330 ml'lik bardak ta yaklaşık dokuz çay kaşığı şeker vardır. Kuşkunuz olduğunda portakal suyu için. C vitaminine ek olarak folik asit ve eser elementler içerir ve genelde kalsiyumla zenginleştirilmiş olur.


60. GÜN TARİH: 206 GÜN KALDI


Önümüzdeki dört gün içinde bebeğinizin cildi kalınlaşacak ve şeffaflığı azalacaktır. Bağırsakların geçişini tamamlaması için bir hafta daha gerekir.


Çevrenizde sigara dumanına ve diğer zehirli maddelere maruz kalmaktan kaçının. Sigara dumanı ve zehirli maddeler akciğerlere girer ve kanınızda oksijenle birlikte taşınır ve oksijen-karbondioksit alışverişi sırasında bebeğinizin sistemine geçer. Evinizin iyi havalandırıldığından emin olun ve evinizin dışında da işlerinizi sigara olmayan yerlerde yapın.


Gıdalar hakkında Klor hücrelerde sıvıların serbest dolaşımı için sodyum ile birleşen ve omirilik sıvısında en çok rastlanan iyondur ve mide asidini düzenler. Bir element olarak klor, tifo gibi sudan kaynaklanan hastalıklarla diğer zehirli maddeleri gidermek için şebeke sularına eklenir. Amerikalıların çoğu içme sularından ve sofra tuzundaki sodyum kloritten yeterli miktarda klor alırlar.


Bilginiz olsun Su, vitaminler, elektrolitler ( sodyum, potasyum ve klor gibi mineraller ) ve diğer mineraller bebeğinizin kan oluşumu ve gelişimi için ve vucudundaki diğer işlevlerin devamı için gereklidir.


61. GÜN TARİH: 205 GÜN KALDI


Gözün renkli kısmı ( iris ) önümüzdeki üç gün içinde gelişmeye başlıyacak. Önümüzdeki iki gün içinde göz kapakları birbirine dokunacak ve geçici olarak sımsıkı kapanacak.


Hamilelik sırasında pigmentasyona bağlı olarak benlerinizin, çillerinizin, kısa süre önce oluşmuş yara izleri ya da doğum lekelerinin, vajinanızın, rahim ağzı ve vulvanızın renginin koyulaştığını fark edebilirsiniz. Bu, önceden tahmin edilebilir ve geçici bir şeydir.


Bunu düşünün Süt vermeye hazırlık olarak meme başlarının koyulaşması bebeğin gıda kaynağını tespit etmesini kolaylaştırabilir.


Farklı kültürlerde doğum İsveç'te tüm doğumlar çok iyi eğitim almış ebeler tarafından yaptırılır. Doğum öncesi bakım parasızdır ve her kadın yararlanır. Doğum öncesi bakım yapılmadığı duyulmamıştır.


62. GÜN TARİH: 204 GÜN KALDI


Kafatasında kemikleşme merkezleri oluşmuştır; uzun kemiklerdekiler gelişmeye devam ederken bebeğinizin yapısı daha sertleşir.Bebeğin kemikleri ve kasları hızlı büyür.Gelişmekte olan bedeni yeni doğan bir bebeğin beden oranlarına benzemeye başlar.


Kilo alımı aydan aya farklılık gösterse de, ortalama haftada yarım kilo alırsınız ( ya da hamile olduğunuzda kiloluysanız haftada 300 gram )


Gıdalar hakkında Bebeğin kıkırdak ve kemik üretimini desteklemek için üç ila dört porsiyon kalsiyum içerikli gıda muhtemelen 1000 mg'lık günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. Süt ve yoğurda ek olarak diğer mükemmel kalsiyum kaynakları arasında peynir, sardalya, somon ve brokoli bulunur.


Farklı kültürlerde doğum Kuzey Rusya'da 1800'lerde yaygın olan bir adete göre, ebeler hem doğuracak kadından hemde kocasından eşleri dışında birlikte oldukları kişilerin isimlerini vermelerini isterdi.Eğer doğum kolay olursa, her ikisi de doğru söylemiş, zor olursa ya kadın yada kocası yalan söylemiş sayılırdı.


63. GÜN TARİH: 203 GÜN KALDI


Derisi daha kalınlaşır ve şeffaflığı azalır. Kızlarda vajina gelişmeye başlar. Erkeklerde penis ayırt edilebilir. Bebek artık daha dik bir duruş edinmiştir.Kısacık bir hafta içerisinde bebeğinizin kilosu iki katına çıkar ve 7,6 gram olur.


Her bebek 3. ayın sonunda davranışlarında farklı bir bireysellik göstermeye başlar. Bunun nedeni kasların şimdiki yapısının bebekten bebeğe biraz farklı olmasıdır. Örneğin yüzdeki kasların birleşmesi kalıtımsal bir kalıbı takip eder. Bebeğin yüz ifadesi hali hazırda anne babasının yüz ifadelerine benzerdir.


Gıdalar hakkında Sodyum sofra tuzunda bulunan bir elementtir.Potasyumla birlikte sodyumda bedendeki sıvı miktarını kontrol eder ve sinir hücre iletim ine Günde 1,1 ila 3,3 gram sodyum alınmasının yeterli ve güvenli olduğu düşünülmektedir. Sodyum en yüksek oranda füme jambonda, pastırmada, turşuda, patates cipslerinde ve şarküteri ürünlerinde bulunur ve bunlardan uzak durmak gerekir. Bu gıdalarda sodyum koruyucu olarak kullanılır. Hamile kadınların bedenlerindeki ekstra talep nedeniyle genelde sodyum alımlarını kısıtlamaları gerekmez.


Eskiden ve şimdi çocuk doğurmak Yeni doğanlar için bir beslenme programı oluşturulmasına yönelik ilk girişimler doktor T.S Southwort'un 1906'daki gözlemlerine dayanır.Dr. Soutwort bebeğin ilk ay içinde günde on kez, ikinci ve üçüncü aylarda günde sekiz kez emzirilmesini önerir.Günümüzde daha sık emzirmek ( ilk haftalarda günde 8ila 18 kez ) süt üretimini arttırır ve meme başlarındaki ağrıları azaltır.



10. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE 12. HAFTA



64. GÜN TARİH: 202 GÜN KALDI


Gelecek üç hafta içinde bebeğinizin böbreklerinde üretilen idrar amniyotik sıvı içerisine boşaltılır. İdrar sterildir ve sıvının düzenli değişimi sırasında atılır. Hamileliğin ilrleyen safhalarında her gün yaklaşık yarım litre idrar eklenir.


Muhtemelen şimdiye kadar bir ila iki kilo aldınız. Eğer hamileliğiniz başladığında düşük kilodaysanız, diğer kadınlara göre biraz daha fazla kilo alacaksınız; aşırı kilolu kadınlar biraz daha az alır. Kadınlar ikinci veya daha sonraki bebeklerinde daha fazla kilo almaya eğilimli olur ve bu kilolar farklı bölgelerine yerleşir.


Sağlığınız için Hamilelik sırasında sağlıklı kilo almaya yönelik bir beslenme rejimi günlük gıda alımını 300 kalori, protein alımını yaklaşık yüzde 20, kalsiyum alımını yüzde 50 arttırır; folik asit ve demir alımı da iki katına çıkarılır. Hamilelik sırasında alınan kilonun hemen tümü yağsız dokudadır-plesenta, rahim, kan, süt bezleri ve ( tabii ki ) bebek. Fazladan kilo rahatsızlığınızı, cilt çatlakları oluşumu olasışlığını arttıracak ve bebek doğduktan sonra kilo vermeyi zorlaştıracaktır.


ÖNEMLİ Ani ve aşırı kilo alımı doktora bildirilmelidir, çünki sıvı toplamasına ya da kan basıncınızdaki değişikliklere bağlı olabilir.


Gıdalar hakkında Araştırmalar, beslenmelerinde yağı, kabuklu yemişlerden ( özellikle de badem, yer fıstığı ve zeytinyağından ) alan hamile kadınların düşük yağlı beslenen hamile kadınlara göre çocuk doğurduktan sonra daha fazla kilo verdikleirini ve daha uzun süre verdikleri kiloyu koruduklarını gösteriyor. Yağsız bir tabak dondurmada karbonhidrat ve şekerden gelen 300-400 kalori bulunduğunu unutmayın.


65. GÜN TARİH: 201 GÜN KALDI


Önümüzdeki üç gün içinde bebeğinizin el tırnakları tırnak etlerinin içinden büyümeye başlayacak. Bebeğinizin derisi tümüyle hassastır- her tip temas bebeğin hareket etmesine neden olur.


Tüm kadınların yaklaşık yüzde 90'ında hamilelik sırasında çatlaklar olur. Eğer elastik, sıkı bir cildiniz varsa ve yavaş ve düzenli kilo almaya çalışırsanız, çatlak oluşumu olasılığı azalır.


Bunu biliyor muydunuz? Cilt sıkılığı, iyi beslenme ve cildin su ihtiyacını karşılama cilt esnekliğini arttırır ve ( hızlı ya da aşırı değil ) kademeli kilo alımı çatlakları önleyebilir ya da en az seviyede tutabilir. Eğer birinci seferde çatlaklar oluştuysa, daha sonraki hamileliklerinizde - daha fazla kilo almadığınız veya aldığınız kilonun ( göğüs, kalça, karın ve uyluklar gibi ) farklı bölgelerde toplanmadığı sürece - çatlak oluşmayacaktır.


Gıdalar hakkında Sülfür bedendeki protein yapılarını stabilize etmeye yardım eder. Bedeninizdeki en sert yapıdaki proteinin bir bölümü ile yüksek oranda sülfür c,ldinizde, saçınız ve tırnaklarınızda bulunur. Halihazırda sülfüre ilişkin önerilen günlük bir doz bulunmuyor. Ancak, kuru kayısı, kuru erik, brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, hardal, Çin lahanası, şalgam ve su teresi gibi sülfür içeren sebzeler yiyerek sülfür alımınızı arttırabilirsiniz. Genellikle sülfür eksikliği diye bir şey bilinmiyor.


66. GÜN TARİH: 200 GÜN KALDI


Bebeğinizin beyni artık doğduğu zaman sahip olacağı yapıdadır.Ancak henüz küçük boyuttadır. 16. haftaya kadar bebeğin koku almasına olanak veren mekanizma ( koku sistemi ) gelişecektir. Tiroit, pankreas ve safra kesesi gelişimlerini önümüzdeki üç gün içerisinde tamamlayacaktır.


Nadir istisnai durumlar dışında, sevgili bebeğinizin hareketlerini hala hissetmessiniz. Bebeğin yeni oluşan kasları zayıftır; bebeğiniz o kadar küçüktür ki rahim henüz yeni genişlemiştir ve hala kalça kemiğinin içindedir.


Gıdalar hakkında Et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve süt gibi hayvansal kaynaklı gıdalar mükemmel B vitamini kaynaklarıdır ve tam protein sağlarlar. Bakliyat ( kuru baklagiller, bezelye ve mercimek ), kabuklu yemişler ve tohumlar temel protein yapı taşlarını uygun denge içinde almak için tam tahıllarla birlikte yenmelidir. Hindi kıyması en yağsız kıymadır; en yağsız sığır kıyması sığır filetosundan elde edilir, bunu kol eti izler. İyi pişmemiş kıymayla ilgili sağlık sorunlarından uzak durmak için kıymanın iyi piştiğinden emin olun.


67. GÜN TARİH: 199 GÜN KALDI


Yeni bir refleksi vardır: artık bebeğinizin yüzüne dokunulduğunda ağzını açar. Buna emme refleksi denir ve bebeklerin besin kaynağını bulmasına yardım eder. Ses telleri haline gelecek membranlar iki kalıcı dişlerin diş tomurcukları bu hafta meydana çıkmaya başlar.


Zaman zaman başınızın ağrıdığını fark edebilirsiniz. Hamilelik sırasında baş ağrısı genellikle hormonal değişikliklerden , ilave stresten ve sinüs tıkanıklığının artmasından kaynaklanır. Vajinal akıntılarda hormonal değişikliklerin sonucudur. Akıntılar hamilelik sırasında beyaz ve bazen de yoğun olur. Herhangi bir değişiklik olursa derhal doktorunuza bildirin.


ÖNEMLİ Doktorunuzun onayı olmadan hiç bir ilaç almayın.


Farklı kültürlerde doğum Eskidem Meksika'nın yukatan yarımadasındaki kadınlar evlilik hamaklarında doğururlardı. Bu, bölgedeki çiftlerin geleneksel yataklarıdır. Ebe hamağın önünde alçak bir tabureye otururdu.


68. GÜN TARİH: 198 GÜN KALDI


Bebeğinizin tiroidi, pankreas ve safra kesesi artık gelişimini tamamladı. Önümüzdeki üç gün içinde damağın sert, kemikli kısmı tamamen oluşacak ve pankreas ensülin salgılamaya başlayacak.


Zaman zaman çektiğiniz baş ağrılarına ek olarak baş dönmesi ve halsizlik fark edebilirsiniz. Eğer kendinizi sersemlemiş gibi hissederseniz uzanmaya çalışın ve bacaklarınızı başınızdan yukarı seviyeye kaldırın. Düzeldiğinizi hissetmeye başladığınızda yavaşca kalkın. Baş dönmesi düzgün beslenmediğiniz anlamına da gelebilir, özellikle de tüm gün küçük bir çocuğun peşinden koşuyor ya da ev, iş ve toplantılar arasında koşturuyo ve öğün atlıyorsanız. Çantanızda, masanızda ve arabanızda besleyici atıştırmalıklar bulundurun.


Farklı kültürlerde doğum Yeni Gine' de bazı kabilelerde hamileliğin ne kadar süreceği konusunda farklı görüşler vardır. Onlar çocuk ne zaman isterse, o zaman doğacağına inanırlar. Bu da bazen karışıklığa yol açar. Eğer erkek bir yıldır evinden uzaksa ve karısı o döndükten üç ay sonra doğurursa, onun sadakatinden şüphelenmeyebilir. Bebeğin babasının yüzünü görmek için acele ettiğine inanır.


69. GÜN TARİH: 197 GÜN KALDI


Bebeğinizin bağırsakları artık karın bölgesindedir.Önümüzdeki iki gün içinde bebeğinizin sindirim sistemin duvarlarındaki kaslar işlevsel hale gelir ve besinlerin sistemin bir bölümünden diğerine itilmesi için gerekli hareketlerin ' pratiğini yapmaya ' başlar. Bağırsağa ait bazı halkalar göbek kordonunda kalmış olabilir, fakat büyük kısmı karın bölgesinde yeniden konumlanmıştır.


Zaman zaman meydana gelen hafif baş ağrılarına rağmen bedeniniz hamileliğe daha çok alışmaya başladıkça duygusal olarak daha dengeli olursunuz. Öte yandan her kadın farklıdır ve daha önce kaç çocuğunuz olursa olmuş olsun, her hamilelik benzersizdir.


Gıdalar hakkında Hamile kadınların günde en az 30 mg demire ihtiyacı vardır. Bir kadının eser demir ihtiyacı hamilelik sırasında ek kan hacmini ve alyuvar üretimindeki artışı desteklemek için büyük ölçüde artar. Karaciğer, böbrek, sığıreti, yumurta, tam undan ekmek, kuru erik, kuru üzüm ve yeşil sebzeler iyi birer demir kaynağıdır. Ayrıca hamilelik sırasında demir takviyesi de önerilir.


Geçmişte ve günümüzde çocuk doğurmak Yunan hekimi Hipokrat gelişmekte olan bebeğin cinsiyetini ortaya koyacağına inandığı bir test icat etmişti. Eğer kadının sağ memesi daha sıkı yada sağ gözü daha parlaksa, bebeği erkek olacaktı; eğer sol memesi daha sıkı yada sol gözü daha parlaksa kız. Bir başka eski inanışa göre, erkek bebekler rahim içinde kızlara göre daha yukarıda dururlar; bu inanış 20. yüzyıla kadar gelmiştir.


70. GÜN TARİH: 196 GÜN KALDI


Bebeğin damağının sert ve kemikli kısmı tamamen oluştu. Bu kemikli damak ağızla burunu ayırır ve bebeğin aynı zamanda hem yiyip hem de nefes almasına olanak verir. Sindirim sistemi duvarlarındaki kaslar işlevsel olmuştur ve besinleri sindirirken yapacakları kasılmaların pratiğini yapmaya başlarlar. Bebeğinizin büyüme hızı bir şekilde yavaşlamıştır. Son hafta boyunca ağırlığı iki katına çıkarak neredeyse 13 gram olmuştur; boyu 50-61 mm'ye çıkmıştır. Bugün hamileliğinizin 10. haftasının sonu.


Kadınlar sabah bulantılarını ihmal etmeye çok eğilimlidir ancak er ya da geç bir doktordan tavsiye almak bu belirtilerin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.


Bunu biliyor muydunuz? Serviks latince ' boyun' anlamına gelir.


Gıdalar hakkında Saf elma suyu ( şeker ya da koruyucu içermeyen ) hamilelik sırasında içmek için mükemmel bir içecektir. Bir bardak şekersiz elma suyu iyi bir demir, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.



11. HAFTA


AY TAKVİMİNE GÖRE: 13. HAFTA

71. GÜN TARİH: 195 GÜN KALDI

Önümüzdeki iki hafta içinde bebeğinizin böbreklerinde oluşan idrar amniyotik sıvının içine boşaltılmaya başlayacaktır. Her böbrek yaklaşık 800.000 hassas nefron, yani atık süzme hücresine sahiptir.
Hareketlerinizi kısıtlamayan ya da kan akışınızı engellemeyen rahat giysiler giyin. Henüz hamile giysileri giymeye pek hazır değilseniz, bol kazaklar ya da taytlar gibi geçiş tarzını tercih edin.


Geçmişte ve günümüzde çocuk doğurmak 1705'ten itibaren İngiltere'de kadınlar beslenmelerine dikkat ederek, mümkün olduğu kadar uyuyarak ve sıkı korseler giymeyerek sağlıklı bir hamilelik geçirmeye zorlanırdı. Tarçın, muskat, şeker ve yumurta içeren içecekler anne adaylarını ısıtmak ve güçlü tutmak için sunulurdu.


Gıdalar hakkında Kuru meyveler hamilelik sırasında harika demir kaynaklarıdır. Özelliklede kuru üzüm ( Bir kase 5,8 mg demir ) kuru kayısı ( Bir kase = 8,2 mg ) ve kuru şeftali ( Bir kase= 9,6 mg ). Bir bardak (250 ml) kırmızı erik suyunda 10,5 demir vardır. Minumum günlük demir ihtiyacı 30 mg'dir.


Eğer sıkıntı yaşanacaksa benim zamanımda olsun ki çocuğum rahat etsin.
THOMAS PAINE

1 yorum:

  1. Sitenizde vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
    hafta hafta gebelik ile
    ilgili de sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    YanıtlaSil